Szilvalekváros, mákos darázsfészek

Elkészítés módja
1. A lisztet átszitáljuk, így nem csak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 4 evőkanálnyi lisztet meg a cukrot hozzáadjuk, és ezt a kovászt kb.15 percig érleljük.
2. A többi lisztet egy nagy tálba tesszük, és a tojást, a kovászt és a sót is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat (margarint) is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, majd meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. 0,6-0,8 centi vastagságúra, 40x30 centis téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a szilvalekvárt. Szorosan fölcsavarjuk, azután 24 szeletre vágjuk.
3. Felét egy kikent, 26 centi átmérőjű tortaformába fektetjük úgy, hogy az oldalukat olvasztott vajjal (margarinnal) egyenként körbekenjük. A töltelékhez a mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal összeforgatjuk, felét a tésztára szórjuk. A többi tekercset, miután olvasztott vajjal (margarinnal) ezeknek az oldalát is körbekentük, az előzőekre rakjuk. A cukros mák másik felével megszórjuk.
4. A maradék vajat (margarint) a tetejére locsoljuk, langyos helyen kb. 35 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 °C) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.