Szilvalekváros, mákos darázsfészek

Szilvalekváros, mákos darázsfészek recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  60 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet)
•  3.5 dkg élesztő
•  3.5 dl langyos tej
•  1 evőkanál kristálycukor
•  1 tojás
•  1 mokkáskanál só
•  7 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a töltelékhez:
•  25-30 dkg sűrű szilvalekvár
•  10 dkg darált mák
•  10 dkg porcukor
•  1 citrom héja
•  1 mokkáskanál őrölt fahéj
a tepsi kikenéséhez és a tekercsek megkenéséhez:
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A lisztet átszitáljuk, így nem csak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 4 evőkanálnyi lisztet meg a cukrot hozzáadjuk, és ezt a kovászt kb.15 percig érleljük.

2. A többi lisztet egy nagy tálba tesszük, és a tojást, a kovászt és a sót is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat (margarint) is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, majd meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. 0,6-0,8 centi vastagságúra, 40x30 centis téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a szilvalekvárt. Szorosan fölcsavarjuk, azután 24 szeletre vágjuk.

3. Felét egy kikent, 26 centi átmérőjű tortaformába fektetjük úgy, hogy az oldalukat olvasztott vajjal (margarinnal) egyenként körbekenjük. A töltelékhez a mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal összeforgatjuk, felét a tésztára szórjuk. A többi tekercset, miután olvasztott vajjal (margarinnal) ezeknek az oldalát is körbekentük, az előzőekre rakjuk. A cukros mák másik felével megszórjuk.

4. A maradék vajat (margarint) a tetejére locsoljuk, langyos helyen kb. 35 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 °C) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A leírásban szereplő Szilvalekváros, mákos darázsfészek recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lekváros ételek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.