Szentgyörgyi palacsinta
Elkészítés módja
1. A diókrémhez a tejet a porcukorral fölforraljuk. A diót beleszórjuk, elkeverjük, a tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A jól megmosott citrom reszelt sárga héjával és a rummal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.
2. Egy 20 x 20 centis tűzálló tálat kivajazunk, és 2 palacsintával kibéleljük az alját. A többi palacsintát a diókrémmel megkenjük úgy, hogy körben jó ujjnyi rész szabadon maradjon. Mindkét oldalukat bő ujjnyi szélességben a közepe felé visszahajtjuk, majd föltekerjük.
Mindet 3-3 részre vágjuk, és szorosan egymás mellé az üres palacsintával bélelt tűzálló tálba állítgatjuk.3. Vaníliamártást főzünk, amiben majd a palacsintarakottas sül. 1 deci tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral simára keverünk. A többi, forrásban lévő tejhez öntjük, szüntelenül keverve sűrűre főzzük, majd egyenletesen a palacsintarakottasra simítjuk. A tál alját egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy a vaníliakrémből egy kevés a palacsinták közé is befolyjon belőle.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük, pontosabban addig, míg a krém egy részét a palacsinta magába szívja, a többi pedig megszilárdul rajta.
4. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé több részletben hozzáadjuk a cukrot is. Habkártyával egyenletesen a sült palacsintarakottasra simítjuk, és vékony rétegben megszórjuk porcukorral. Visszatoljuk a sütőbe, aminek közben kb. 40 °C-kal visszavettük a hőmérsékletét. Nagyjából 20 percig így sütjük, majd a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és 15 percig így szárítjuk még a habot a palacsintán.
5. Közben a borból a tejszínnel és a pudingporral, a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk.
6. Tálaláskor a még meleg palacsintarakottast nagyobb kockákra vágjuk, tányérra rakjuk, a muskotályos mártással körülöntjük. Díszítésképpen vékony lapocskákra vágott pirított mandulával és rumban fölpuhított mazsolával is megszórhatjuk.
Köszönjük szépen.
Mestermunka:)