Szentgyörgyi palacsinta

Szentgyörgyi palacsinta recept
Hozzávalók
•  14 darab hagyományos módon sütött de szándékosan egy kicsit vastagabb palacsinta
A diókrémhez:
•  2.5 dl tej
•  15 dkg porcukor
•  25 dkg darált dió
•  5 dkg mazsola
•  fél citrom reszelt sárga héja
•  1 evőkanál rum
A tál kikenéséhez:
•  2 dkg vaj
A vaníliamártáshoz amiben a palacsinta sül:
•  4.5 dl tej
•  5 tojássárgája
•  1 csomag (40 gramm) főznivaló vanília ízű pudingpor
•  2 púpozott evőkanál (5 dkg) kristálycukor
A habhoz a tetejére:
•  5 tojásfehérje
•  15 dkg kristálycukor
•  kb. 2 evőkanál porcukor
A tálaláshoz való muskotályos mártáshoz:
•  3.5 dl muskotályos bor
•  1.5 dl főzőtejszín
•  1 csomag (40 gramm) főznivaló vanília ízű pudingpor
•  2-3 evőkanál kristálycukor
A díszítéshez:
•  maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula
•  0.5 dl rum
•  2-3 evőkanál mazsola

Elkészítés módja

1. A diókrémhez a tejet a porcukorral fölforraljuk. A diót beleszórjuk, elkeverjük, a tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A jól megmosott citrom reszelt sárga héjával és a rummal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.

2. Egy 20 x 20 centis tűzálló tálat kivajazunk, és 2 palacsintával kibéleljük az alját. A többi palacsintát a diókrémmel megkenjük úgy, hogy körben jó ujjnyi rész szabadon maradjon. Mindkét oldalukat bő ujjnyi szélességben a közepe felé visszahajtjuk, majd föltekerjük.

Mindet 3-3 részre vágjuk, és szorosan egymás mellé az üres palacsintával bélelt tűzálló tálba állítgatjuk.

3. Vaníliamártást főzünk, amiben majd a palacsintarakottas sül. 1 deci tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral simára keverünk. A többi, forrásban lévő tejhez öntjük, szüntelenül keverve sűrűre főzzük, majd egyenletesen a palacsintarakottasra simítjuk. A tál alját egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy a vaníliakrémből egy kevés a palacsinták közé is befolyjon belőle.

4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük, pontosabban addig, míg a krém egy részét a palacsinta magába szívja, a többi pedig megszilárdul rajta.

4. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé több részletben hozzáadjuk a cukrot is. Habkártyával egyenletesen a sült palacsintarakottasra simítjuk, és vékony rétegben megszórjuk porcukorral. Visszatoljuk a sütőbe, aminek közben kb. 40 °C-kal visszavettük a hőmérsékletét. Nagyjából 20 percig így sütjük, majd a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és 15 percig így szárítjuk még a habot a palacsintán.

5. Közben a borból a tejszínnel és a pudingporral, a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk.

6. Tálaláskor a még meleg palacsintarakottast nagyobb kockákra vágjuk, tányérra rakjuk, a muskotályos mártással körülöntjük. Díszítésképpen vékony lapocskákra vágott pirított mandulával és rumban fölpuhított mazsolával is megszórhatjuk.

A leírásban szereplő Szentgyörgyi palacsinta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (palacsinta receptek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Szentgyörgyi palacsinta recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #6611 2013. 07. 10. 20:29 Válasz

    Köszönjük szépen.

  2. Mesyke
    Mesyke #6320 2013. 06. 18. 18:00 Válasz

    Mestermunka:)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Szentgyörgyi palacsinta recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #6611 2013. 07. 10. 20:29 Válasz

    Köszönjük szépen.

  2. Mesyke
    Mesyke #6320 2013. 06. 18. 18:00 Válasz

    Mestermunka:)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.