Savanyú káposzta házilag

Savanyú káposzta házilag recept
Hozzávalók
•  10 kg fejes káposzta
•  10 evőkanál só
a hagyományos fűszerezéshez:
•  2 babérlevél
•  2-3 piros erős paprika
•  30-35 szem fekete bors
•  1 közepes sárgarépa
•  1 nagyobb alma vagy birsalma
a fűszereshez:
•  3-3 sárgarépa és alma (idényben birsalma is lehet)
•  1-1 kiskanál köménymag
•  koriander és fekete bors
•  3-4 babérlevél

Elkészítés módja

1. Savanyításra csak a fagyok beállta előtt, száraz időben szedett káposzta alkalmas. Esős időben ugyanis sok vizet szív magába és az ilyen nagyobb nedvességtartalmú káposzta hamarabb romlik. Még a száraz időben szedettet is néhány napig szikkasztani kell feldolgozás előtt.

2. Az előkészítésnél először a káposzta külső, zöld leveleit távolítjuk el. Így észrevehetővé válik a fej esetleges rejtett sérülése is. A nem egészen tiszta, repedt, beteg részeket gondosan ki kell vágni belőle, mert a legkisebb fertőzés is tönkreteheti az egész készítményt. Ezután a torzsáját kissé meglazítjuk (vékony, hegyes pengéjű késsel belefúrunk), mert az egyben maradó torzsát nem járja jól át a só, nehezebben érik. Éppen ezért szokás a torzsát teljes egészében is kivágni. Ez azonban nem a legjobb megoldás, mert finom az íze; kár lenne, ha hiányozna a kész káposztából.

3. Az így előkészített fejet vékony szálasra gyaluljuk. Ezután a sóval meg a fűszerekkel váltakozva hordóba rétegezzük. Nem mindenki szokta fűszerezni a savanyú káposztát, csak sózzák, de a fűszerek pikánsabbá, ízletesebbé teszik, jobban kiemelik a káposzta ízét. Minden réteget taposással – kisebb mennyiség esetén kézzel vagy úgynevezett csömőfával tömörítjük. A tömörítés célja, hogy a káposzta levét kipréseljük, mert ebben kezdődik a tejsavas erjedés, ami a káposzta jellegzetes, szelíden savanykás ízét megadja. Semmit nem ér, ha a kész, hordóba rakott káposztának csak a tetejét tapossuk meg – akármilyen erővel is –, mert így csak a felső sorok szeleteit zúzzuk össze, az alsó sorokban nem nyílnak szét a káposztacsíkok. Amikor a hordó teljesen megtelt és a legutolsó rétegeit is lepréseltük, tiszta káposztalevelekkel az egészet betakarjuk, megfelelő fafedőt teszünk rá és nehéz, tiszta kődarabokkal vagy súllyal lenyomtatjuk. Lényeges, hogy a fedő fölött vékony léréteg legyen, ekkor van ugyanis jól lepréselve.

4. A hordót olyan helyen tartsuk, ahol 15-20 °C van. A káposztára rövid idő elteltére, hóra emlékeztető hab képződik, később nyálkás réteg lesz rajta annak jeléül, hogy folyik az egészséges erjedési folyamat. Eleinte a habját nem kell eltávolítani, csak 2-3 hét múlva. Később a fedelét is leemeljük, gondosan lemossuk és visszarakás után a hordót enyhén sós (1 literhez 1 púpozott evőkanál só) hideg vízzel öntjük föl, hogy a fedőt ismét ellepje. Ez a folyamat hetente megismétlendő. Ha ez kimarad, a káposzta hamarabb elromlik. Az erjedés kb. 6 hétig tart.

A leírásban szereplő Savanyú káposzta házilag recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.