Sárgabarackos gombóc

Elkészítés módja
1. A krumplit meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem. Figyelni kell, ne főjön túl, mert akkor nagyon lágy lesz a tészta. Leszűrtem, majd mikor kigőzölgött, krumplitörővel összetörtem. Aztán hagytam kihűlni.
2. Miután kihűlt, összekevertem egy tojással és annyi liszttel, amennyivel jól nyújtható tésztát kaptam. Ez kb. 25 dkg volt, de ez változó a krumpli és a tojás minőségétől függően.
3. A gyúródeszkát beliszteztem, kinyújtottam a tésztát nagyjából fél cm vastagra és egy nagyobb pohár segítségével kiszaggattam (pogácsaszaggatóm sosem volt, szerintem nem is lesz), ill. a nagy fiam is segített.
4. Az alaposan megmosott, kimagozott sárgabarackot negyedekre vágtam és megkértem a gyereket, hogy minden körre tegyen egyet. Aztán a fahéjas cukor jött, amit szintén a gyerek szórt rá a barackokra, nagyjából egy-egy kávéskanálnyit mindre. Majd jött a legnehezebb rész: gombócokat formázni úgy, hogy ne szakadjon szét a tészta, mert akkor kifő belőle a lényeg. Nekünk most 27 db gombócunk lett.
5. Vajon megpirítottam a zsemlemorzsát. Sós fővő vízbe tettem a gombócokat és addig főztem, míg fel nem jöttek a víz tetejére, ez szerintem úgy 5 perc lehetett. Szűrőkanállal kivettem és a zsemlemorzsába tettem.
6. Tálaláskor megszórtam fahéjas cukorral.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.