Sárgabarackos gombóc

Sárgabarackos gombóc recept
Hozzávalók
•  1 kg lisztes fajtájú burgonya
• 
•  30-35 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
•  4 dkg szobahőmésékletű vaj vagy sütőmargarin
•  2 tojás
a töltelékhez:
•  30-35 szem apró de érett sárgabarack
•  fahéjas porcukor
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt (Graham-liszt is lehet)
a tálaláshoz:
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  10 dkg zsemlemorzsa
•  2 evőkanál
•  fahéjas porcukor
•  esetleg baracklekvár

Elkészítés módja

1. A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor teljesen kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk és két cipót formálunk belőle.

2. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis margarint gyúrunk még a tésztájába.

3. A megmosott barackokat félbevágva kimagozzuk, a magok helyére egy kevés fahéjas porcukrot hintünk. A tésztát egy lisztezett gyúrólapon 1 centi vastagra nyújtjuk, illetve egyszerűbb, ha lisztezett tenyérrel ellapítgatjuk, és közepes nagyságú négyzetekre vágjuk.

4. Mindegyik közepére egy barackot rakunk, a tésztát ráhajtjuk, majd lisztes kézzel gombóccá formáljuk. Forrásban lévő enyhén sózott vízbe rakjuk — egyszer fakanállal óvatosan megkeverjük, nehogy letapadjon —, majd megfőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek további 5-10 percig főzzük, hogy véletlen se maradjon nyers, majd szűrőkanállal kiszedjük.

5. Jól lecsöpögtetjük, és vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk, de tehetünk mellé 1-2 kanálnyi baracklekvárt is.

Sárgabarackos gombóc recepthez fűződő történet, jótanács

Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű gombócot főzni, mert jól fagyasztható. (Vigyázat, nyersen nem lehet!) A tésztához régi, lisztes fajtájú burgonyát használjunk, az újkrumpli nem jó hozzá.

A leírásban szereplő Sárgabarackos gombóc recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.