Sárgabaracklekvár

Sárgabaracklekvár recept
Hozzávalók
•  9 kg érett sárgabarack
•  3.5 kg kristálycukor
•  1-1 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg és őrölt fahéj (ezek el is maradhatnak)

Elkészítés módja

1. A barackot megmossuk, majd több részletben 1-2 percre forrásban lévő vízbe rakjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, vékony héjukat lehúzzuk, majd a szemeket elnegyedelve, kimagvalva egy nagy fazékba szórjuk. A tisztítva mért gyümölcshöz (esetünkben 7,1 kiló lett), kilónként 50 deka kristálycukrot adunk (3,5 kilót tettünk hozzá), összeforgatjuk, kis rést hagyva lefedjük, és éjszakára magára hagyjuk.

2. A befőzéshez szánt üvegeket vízzel teletöltjük, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntöttünk köré, hogy ellepje az üvegeket, majd a tűzre tesszük. Köré dobáljuk a csavaros tetőket is. Addig forraljuk, míg az üvegekben is elkezdett forrni a víz. Ekkor a tűzről levesszük, és amikor már nem annyira forró, a vizet kiöntjük belőle, és az üvegeket egy tiszta asztalterítőre rakjuk üregükkel lefelé, hogy lecsöpöghessen. Mellé rakjuk a tetejüket is.

3. Reggelre a barack levet enged, így aztán feltesszük a tűzre. Nagy lángon fölforraljuk, de közben többször megkeverjük, mert ha akár csak 1-2 darab is az edény aljára tapad, akkor szép lassan, pont mire a lekvár elkészül, leég-odakozmál. Amikor forr, már nem kell keverni. Kis lángra állítjuk, 1 órán át főzzük. Ekkor merülőmixerrel összetörjük, és további 2 órán át főzzük. A vége felé, amikor sűrűsödni kezd, többször megkeverjük, és beleszórjuk a fűszereket is — eredetileg ezek nem kellenek bele, de egy kicsit pikánsabbá teszik a lekvár ízét.

4. A megtisztított üvegeket egy forró vízzel félig telt tepsibe rakjuk, és először csak a harmadukig, majd teljesen telemerjük a lekvárral. Mindegyikre celofánt teszünk, csavaros tetővel szorosan lezárjuk. Egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül fejjel lefelé állítva paplanba bugyoláljuk, így hagyjuk kihűlni.

5. Ebből a mennyiségből 3 kicsi és 6 nagyobb üveg lekvár lett.

A leírásban szereplő Sárgabaracklekvár recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lekváros ételek, sárgabarack lekvár, baracklekvár) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.