Puncstorta klasszikusan

Puncstorta klasszikusan recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  12 tojás
•  12 evőkanál kristálycukor
•  12 púpozott evőkanál finomliszt
a sziruphoz:
•  4 dl víz
•  20 dkg kristálycukor
•  1 citrom
•  1 dl málnaszörp
•  0.5 dl rum
a töltelékhez:
•  40 dkg sárgabarackíz
•  1 evőkanál kristálycukor
a mázhoz:
•  4 evőkanál porcukor
•  1 dl málnaszörp
•  fél citrom leve
•  fél tojásfehérje
az oldalára:
•  8-10 dkg kekszmorzsa

Elkészítés módja

1. A tésztához valókból piskótatésztát készítünk (receptjét lásd külön). Két 24 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral

bélelt tepsire rakunk, a masszát elfelezve beletöltjük.

2. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ha csak egy tortakarikánk van, akkor a tésztát két részletben készítjük el, mert állás közben összeesik.

3. A sziruphoz a vizet a 20 deka cukorral meg a fehér héja nélkül gerezdjeire szedett citrommal kevergetve fölforraljuk. Kétharmadát félretesszük, a maradékot a málnaszörppel meg a rummal ízesítjük.

4. Az egyik piskótatortát lapjában elfelezzük. A barackízt a cukorral kevergetve felforraljuk. Egy keveset a tortalap vágott oldalára kenünk, és lekváros oldalával fölfelé egy tányérra tett – ami a torta préselésénél kifolyó levet felfogja – tortakarikába helyezzük.

5. Az egészben hagyott piskótatortát 3x3 centis kockákra vágjuk, és egyesével, felváltva a sima, illetve a rumos szirupba mártjuk (vigyázzunk, nehogy túlzottan megszívja magát!). Egymás mellé a tortakarikában lévő lapra rakosgatjuk.

6. A maradék fél piskótakarika egyik felét lekvárral megkenjük, s ezzel lefelé fordítva a tortakarikába tesszük. Ezután lepréseljük, vagyis a tetejére papírt vagy deszkát fektetünk, egy lábast 3-4 liter vízzel megtöltve ráállítunk, és hűvös helyen 6-8 órán át dermesztjük.

7. Végül a tortakarikát leemeljük a tortáról; a tészta tetejét és oldalát a megmaradt, kissé megforrósított barackízzel megkenjük. Hűtőszekrényben rövid ideig dermesztjük, ezalatt elkészítjük a mázat.

8. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a szörppel, a citrom levével meg a tojásfehérjével (utóbbitól lesz fényes) kb. 40 °C-osra melegítjük, majd a torta tetejére kenjük. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára kekszmorzsát tapasztunk.

A leírásban szereplő Puncstorta klasszikusan recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, puncs, puncstorta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.