Négyszer mogyorós piskótatekercs

Négyszer mogyorós  piskótatekercs recept
Hozzávalók
a mogyorós piskótához:
•  6 tojás
•  6 evőkanál kristálycukor
•  4 evőkanál víz
•  2 evőkanál cukrozott darált törökmogyoró (80% törökmogyoró 20% cukor)
•  4 evőkanál finomliszt
a tetejére:
•  1-2 evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
•  5 dl tej
•  5 dkg (2 púpozott evőkanál) finomliszt
•  15 dkg kristálycukor
•  15 dkg cukrozott darált törökmogyoró (80% törökmogyoró 20% cukor)
•  15 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
•  30 dkg készen kapható kakaós mogyorókrém
a tetejére:
•  10 dkg tisztított törökmogyoró

Elkészítés módja

1. A mogyorós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. Sárgájukat a cukorral, elektromos habverővel, maximális fokozaton, 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A vizet kanalanként beledolgozzuk. A darált mogyorót a liszttel összeforgatjuk. Egyharmadát az előzőekre tesszük, egyharmadnyi habot rakunk rá, és laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A többi mogyorós lisztet és habot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

2. Egy nagytepsit sütőpapírral kibélelünk a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165ºC) 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve a tészta tetejét egy kevés liszttel behintjük, majd egy mozdulattal az egészet megfordítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A tésztát azon forrón föltekerjük, akár a piskótatekercshez szokás, a sütőpapírba visszacsomagoljuk, így hagyjuk kihűlni.

3. A díszítéshez való mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd vékony barna héját két tenyerünk között ledörzsöljük róla. Az így megtisztított pirított mogyorót durvára vágva félrerakjuk.

4. A töltelékhez 4 deci tejet fölforralunk. A maradék 1 deciben a lisztet keverjük simára. A cukrot a tejbe szórjuk, ha forr, a lisztes tejet is beleöntjük, és kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt sűrű krém lesz belőle. Többször belekeverve hűlni hagyjuk, majd habosra keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, kanalanként a tejes krémbe keverjük, majd beledolgozzuk a darált mogyorót is.

5. A tésztát kihengergetjük, egy kicsivel több mint a fele kakaós mogyorókrémet rákenjük. Erre kenjük a tejes mogyorókrém jó felét, majd a tésztát fölhengergetjük. Először a maradék kakaós, majd a tejes mogyorókrémmel körbekenjük. Gazdagon beszórjuk a pirított mogyoróval. Érdemes 1-2 órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az íze összeérjen, a tészta a krémektől finoman megpuhuljon.

A leírásban szereplő Négyszer mogyorós piskótatekercs recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (piskótatekercs, piskóta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.