Narancsos feketeszederdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek

Narancsos feketeszederdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek recept
Hozzávalók
•  2 narancs (kb. 50 dkg)
•  kb. 1.5 kg feketeszeder
•  50 dkg kristálycukor vagy ennek megfelelő folyékony édesítőszer
1 csomag (25 gramm) 2:1 zselésítőszer befőzéshez

Elkészítés módja

1. A narancsokat alaposan megmossuk, majd narancssárga héjukat vékonyan, krumplihámozóval lehúzzuk. Ellenőrizzük, hogy fehér részéből ne maradjon rajta semennyi sem. Ezután vékony csíkokra vágjuk, és hideg vízbe áztatjuk 1-2 napra, közben a vizet többször lecseréljük rajta.

2. Több kisebb üveget alaposan fertőtlenítünk: forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, majd anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, tepsire rakjuk és kb. 120 ºC-os sütőbe tesszük kb. 15 percre.

3. A már hámozott narancsok fehér bundáját körben úgy vágjuk le, hogy csak a narancs húsa látszódjék. Ezután egy éles, vékony pengéjű kiskéssel a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágunk, a filéket kiemeljük. Az áztatott narancshéjat lecsöpögtetjük.

4. A szedret többször váltott hideg vízben megmossuk, szűrőben jól lecsöpögtetjük, majd egy lábasban föltesszük főni. Ahogyan puhulni kezd, ez a forrástól számított 3-4 perc, paradicsom passzírozón átnyomjuk egy lábasba. Ami a passzírozóban maradt, azt egy kevés vízzel kiöblítve adjuk a gyümölcspéphez. A cukrot rászórjuk, illetve ha folyékony édesítőszerrel dolgozunk, akkor annak a kupakján ki lehet mérni, hogy az adott mennyiségű cukor helyett mennyi édesítőszert kell használni, így ezt adjuk hozzá a gyümölcshöz, a fölcsíkozott áztatott, lecsöpögtetett narancshéjjal és zselésítővel egyetemben. Kevergetve 3 percig főzzük, majd belekeverjük a narancsfiléket is, amivel már csak 2 percig főzzük.

5. Azon forrón a fertőtlenített, kis üvegekbe töltjük, csavaros tetővel szorosan lezárjuk, és 10-15 percre a feje tetejére állítjuk. Ezután megfordítjuk, hűlni hagyjuk, végül száraz, hűvös helyre rakjuk.

Narancsos feketeszederdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek recepthez fűződő történet, jótanács

Készíthetjük Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 -el is, ebben az esetben kevesebb cukor vagy édesítőszer kell hozzá. Készíthetjük egy kicsit fűszeresebbre is: 1 kis darab fahéjat és néhány szegfűszeget 1 deci vízben pár percig főzünk, s ha a felére beforrt, a gyümölcspéphez szűrjük. Sültekhez, főként vörös húsokhoz nagyszerűen illik. Nagyszerű reggeli lehet belőle, ha joghurtba vagy kefirbe keverjük. A 2:1 illetve 3:1-es dzsemfixek helyett úgynevezett sütésálló dzsemfixxel is főzhetjük, így kemény, sütésálló dzsem lesz belőle.

A leírásban szereplő Narancsos feketeszederdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.