Lecsó

Lecsó recept
Hozzávalók
•  1 kg paprika (a fele csípős bogyiszlói is lehet)
•  2 nagy (darabonként 25-30 dkg-os) almaparadicsom (befőzőparadicsom)
•  2 közepes vöröshagyma
•  6 evőkanál olaj
•  1 kiskanál só

Elkészítés módja

1. E mennyiségek csak viszonyításra szolgálnak, hogy bárki könnyen kiszámíthassa a hozzávalókat attól függően, mennyi paprikából főzi a lecsót. A munkát az üvegek és csavaros tetejük forrázásával, fertőtlenítésével kezdjük.

2. Ha kész, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, de leggyorsabb — különösen amikor többet főzünk be —, ha ledaráljuk (a lusta, ám gyakorlott főzőember ilyenkor még nem mossa el a darálót). A paradicsomok szárát kimetsszük, tetejüket kissé bevágjuk, majd a szemeket néhány másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk. Ezután lecsöpögtetjük, héjukat lehúzzuk, húsukat földaraboljuk, még jobb, ha ledaráljuk.

3. Az olajon a hagymát kevergetve 8-10 perc alatt (ez a mennyiségétől függ) megfonnyasztjuk; ha daráltuk a hagymát, akkor elég sok leve lesz, így eleinte csak ebben párolódik, de ez egyáltalán nem baj, előbb-utóbb zsírjára sül így is. Ekkor a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. Fedetlenül, kis lángon, néhányszor megkeverve addig — kb. 20 percig — főzzük, míg jó sűrű mártás nem lesz belőle.

4. Ezalatt a paprikát megmossuk, lecsöpögtetjük és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, amíg a csumájához nem érünk, a többit pedig körben levágjuk a szárról. Közben ne feledjük néhányszor megkeverni a hagymás-paradicsomos alapot, hogy oda ne kapjon, mire beleszórjuk a paprikát.

5. Miután belekerült a paprika, közepes lángon, fedetlenül kb. 25 percig főzzük. Akkor jó, ha a paprika már nem kemény, de a héja sem vált még le, közepén még roppanós.

6. Az üvegeket a lábas mellé készítjük, meleg vízzel töltött tepsibe állítva. A forró lecsóból mindegyikbe töltünk egy merőkanállal, és így, apránként merjük tele őket; azért nem egyszerre, nehogy az üvegek elpattanjanak.

7. Csavaros tetőkkel valamennyit azonnal, szorosan lezárjuk, újságpapírba csomagoljuk, majd szárazgőzbe — azaz paplanba csomagolva — rakjuk, legalább 24 órára. Amikor kihűlt, mehet a kamrába.

Lecsó recepthez fűződő történet, jótanács

A pirospaprika nem véletlenül maradt ki a lecsóból, ugyanis állás közben megkeseredhet, így tönkreteheti a munkánkat. Ám, mivel a lecsó nélküle nem az igazi, ez akkor kerül bele, amikor felbontottunk egy-egy üveggel. A legjobb, ha egy kevés füstölt vagy kolozsvári szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztunk, pirospaprikával meghintjük, majd a lecsót azonnal ráöntjük. Ha megforrósodott, már tálalhatjuk is. Fölkarikázott virslivel vagy a ráütött tojással is gazdagíthatjuk.

A leírásban szereplő Lecsó recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lecsó) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.