Mogyorós koszorú

Mogyorós koszorú recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  1.5 dl tej
•  3 dkg élesztő
•  45 dkg finomliszt
•  4 evőkanál (kb.8 dkg) kristálycukor
•  7 dkg vaj
•  0.5 dl főzőtejszín
•  1 tojás
•  2 tojássárgája
•  1 csomag vaníliás cukor
•  1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
•  3.5 dl tej
•  5 dkg vaj
•  20 dkg kristálycukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  15 dkg keksz- vagy piskótamorzsa
•  25 dkg őrölt mogyoró
•  fél mokkáskanál őrölt fahéj
•  egy marék mazsola
•  2-3 evőkanál rum
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a forma kikenéséhez:
•  vaj finomliszt
a lekenéshez:
•  1 tojássárgája
a tetejére:
•  4 evőkanál sárgabaracklekvár
•  6-7 dkg fehércsokoládé

Elkészítés módja

1. A töltelékhez a tejet a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral fölforraljuk. A morzsát a mogyoróval összeforgatjuk, a tejbe szórjuk, fél percig kevergetve főzzük, ezalatt besűrűsödik. A tűzről levéve a fahéjjal, a mazsolával meg a rummal ízesítjük.

2. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál liszttel összekeverjük. Langyos helyen 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a tészta többi hozzávalójával 5-6 percig dagasztjuk, akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

3. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 50 centi hosszú, 30 centi széles téglalappá nyújtjuk. A mogyorós krémet vizezett késsel egyenletesen rásimítjuk. Minél több csavarással fölhengergetjük, és kivajazott tepsire fektetjük. A közepéhez egy kívülről megvajazott, liszttel behintett, kb. 10 centi átmérőjű, kerek tűzálló tálat (lehet befőttes üveg is) illesztünk, és a tésztával „bekerítjük”. Ahol a tészta összeér, jól összenyomkodjuk. A tésztát a tojássárgájával megkenjük, a tálba pedig egy kis pohárnyi vizet töltünk. A koszorút így kelesztjük 40-45 percen át.

4. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél éppen csak nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 32 percig sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. 10 percig hűlni hagyjuk, közben a közepéről a tálkát kiemeljük. A sárgabaracklekvárt megforrósítjuk, ecsettel a koszorút körbekenjük vele. Hűlni hagyjuk, végül a csokoládét fölolvasztjuk és a tésztára csurgatjuk.

A leírásban szereplő Mogyorós koszorú recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.