Mogyorós koszorú

Elkészítés módja
1. A töltelékhez a tejet a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral fölforraljuk. A morzsát a mogyoróval összeforgatjuk, a tejbe szórjuk, fél percig kevergetve főzzük, ezalatt besűrűsödik. A tűzről levéve a fahéjjal, a mazsolával meg a rummal ízesítjük.
2. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál liszttel összekeverjük. Langyos helyen 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a tészta többi hozzávalójával 5-6 percig dagasztjuk, akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
3. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 50 centi hosszú, 30 centi széles téglalappá nyújtjuk. A mogyorós krémet vizezett késsel egyenletesen rásimítjuk. Minél több csavarással fölhengergetjük, és kivajazott tepsire fektetjük. A közepéhez egy kívülről megvajazott, liszttel behintett, kb. 10 centi átmérőjű, kerek tűzálló tálat (lehet befőttes üveg is) illesztünk, és a tésztával „bekerítjük”. Ahol a tészta összeér, jól összenyomkodjuk. A tésztát a tojássárgájával megkenjük, a tálba pedig egy kis pohárnyi vizet töltünk. A koszorút így kelesztjük 40-45 percen át.
4. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél éppen csak nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 32 percig sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. 10 percig hűlni hagyjuk, közben a közepéről a tálkát kiemeljük. A sárgabaracklekvárt megforrósítjuk, ecsettel a koszorút körbekenjük vele. Hűlni hagyjuk, végül a csokoládét fölolvasztjuk és a tésztára csurgatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.