Mikádó szelet
Elkészítés módja
1. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és az egy csipetnyi sóból verjünk kemény habot. Ezután a cukrot a tojások sárgáival alaposan verjük fel, amíg világos színű nem lesz, illetve amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A két tojásos keveréket rakjuk félre és keverjük össze a száraz hozzávalókat.
2. A lisztet először vegyítsük össze a sütőporral, ezután jöhet a dió és a darált kávé. Ha a száraz keverékünk is elkészült, vegyük újra elő a tojásos masszákat. Első lépésként keverjük óvatosan márványosra a fehérjés és a sárgás keveréket, majd három adagban forgató mozdulatokkal adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Folyamatosan ügyeljünk rá, hogy a habot ne törjük össze, de a masszánk homogén, csomómentes legyen.
3. Kilisztezett, kivajazott tepsibe (kb. 25x30 cm) rakjuk a masszát és süssük előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15-20 percet, amíg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta közepét!
4. Amíg sül a tésztaalap készítsük el a krémet is. Egy kis lábasba öntsük bele a kávét és az 5 dkg (a fele mennyiségű) cukrot majd forraljuk legalább 5 percen keresztül. Ettől kapunk különleges karamellás- kávés aromájú krémet. Akkor jó a kávés alapunk, ha sűrű és erős illatú masszát kapunk. Ekkor vegyük le a gázról és törjük bele a csokoládét, majd addig kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad benne.
5. Második lépésként gőz felett kezdjük el felverni a 2 db tojást és a maradék cukrot, keverjük ezt is fehéredésig, jó habosra, a cukor teljes olvadásáig. Ezután csorgassuk bele a csokoládés kávés „pasztát” és közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Amikor teljesen összevegyült, vegyük le a gőzről és rakjuk bele a kockára vágott szobahőmérsékletű vajat, majd a robotgéppel alaposan keverjük ki a krémet és hűtsük ki (ha akarjuk készítsük el órákkal előtte és pihentessük a hűtőszekrényben- ekkor garantáltan jó sűrű lesz a krémünk).
6. Amikor a piskótánk teljesen kihűlt hosszában vágjuk el és töltsük meg a teljesen kihűlt krémmel. Ebből a mennyiségből bőven fog maradni a sütemény bevonására, így azt is tegyük meg, és egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején. Ezután szórjuk meg a pirított dióval és pihentessük néhány órácskát a süteményt.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.