Kovászos uborka télire

Kovászos uborka télire recept
Hozzávalók
•  kb.3 kg 6-8 cm-es eltenni való uborka
•  3-4 közepes szem burgonya (régi krumpli az újkrumpli nem jó hozzá!)
•  1 nagy csokor kapor
• 
•  1 mokkáskanál szalicil

Elkészítés módja

1. A befőttes üveget alaposan fertőtlenítjük: forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, majd anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, tepsire tesszük és kb. 120 ºC-os sütőbe tesszük kb. 15 percre. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Ezután végeit kb. kisujjnyi vastagon lecsapjuk, majd az uborkák húsát a héjukig hosszában, 4 helyen bevágjuk — olyan, mintha négybe akarnánk vágni, de csak a héját kell megkarcolni, azt is leginkább azért, hogy majd tálaláskor az uborkát könnyebben meghámozhassuk. A krumplit megmossuk és fölszeleteljük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük.

2. Egy jól kifertőtlenített 5 literes üveg aljára krumpliszeleteket rakunk, amire a kapor fele kerül. Az uborkákat szorosan ráállítgatjuk. A maradék krumplit és kaprot a tetejére rakjuk. Annyi vizet öntünk az üvegbe, amennyi ellepi az uborkát, majd a vizet leöntjük róla egy lábasba, és megmérjük, hogy kiszámolhassuk, mennyi só is kell bele.

3. A vizet a sóval fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk és kb. 40 °C-osra visszahűtjük. Ezután az uborkára öntjük, majd egy kistányért borítunk a tetejére. Napos párkányra vagy erkélyre tesszük és 3-4 napig érleljük, közben az üveget többször elforgatjuk. A burgonya keményítőjétől éppen úgy „beindul” az uborka, mint amikor kenyérrel készítjük, de valahogy mégis roppanósabb marad.

4. Amikor kész, az üvegeket megfelelően kifertőtlenített kis üvegekbe átrakjuk, levét pedig egy tálba szűrjük, és a szalicillel elkeverjük. Újra az uborkákra merjük, az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, és már tehetjük is a helyére.

Kovászos uborka télire recepthez fűződő történet, jótanács

Vékonyan fölszeletelt hagymával vagy fokhagymával is szokás ízesíteni, amiket az uborkával együtt rétegezünk az üvegbe, még mielőtt a sós vizet ráöntve érlelődni hagynánk.

A leírásban szereplő Kovászos uborka télire recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kovászos uborka) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.