Kéményseprő kifli

Elkészítés módja
1. A kiflik készítését a kovásszal kezdjük.
2. Ehhez az 5 dkg lisztet összekeverjük egy csipetnyi sóval és egy teáskanál cukorral.
3. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a lisztes keveréket.
4. Óvatosan összedolgozzuk és kelni hagyjuk.
5. Én egy egész éjszakára magára hagytam, de elég neki egy órácska is jó meleg helyen.
6. Ha a kovászunk felfutott, elkészítjük a tésztát.
7. A maradék lisztből, azaz 25 dkg-ból, a fele mennyiségű vajból (5 dkg), az egy tojássárgájából, 5 dkg cukorból, egy csipet sóból, az egy dl langyos tejből és a kovászból, puha, fánktészta jellegű tésztát gyúrunk és a duplájára kelesztjük.
8. Ha megkelt kb. egy centi vastagra kinyújtjuk.
9. Közben a maradék vajat (5 dkg) és a cukrot (4 dkg) kihabosítjuk és ezzel a keverékkel megkenjük a tésztát, majd megszórjuk a kakaóval.
10. Nyolc egyenlő darabra (háromszögre) vágjuk és pék kifliket (sima kiflit) formázunk belőle.
11. Sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és további 20 percet pihentetjük.
12. Közben a sütőt légkeveréses funkcióra állítjuk 180 fokra, vagy alul-felül sütési funkcióra 190-re és előmelegítjük.
13. A pihentetési idő letelte után 20 perc alatt készre sütjük.
Aki szeretné, hintse meg porcukorral és úgy tálalja.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.