Iskolaváró Jegesmedvegolyó
Elkészítés módja
1. A tojásokat felrakjuk főni, amikor megítélésünk szerint keményre főztük (hivatalosan 15 perc forrástól számítva, de úgyis tízből heten elfelejtjük lekapcsolni időben, úgyhogy kemény tojás = forrásponttól számított 15 perc + mire eszünkbe jut, hogy már rég letelt a 15 perc). Eztán megpucoljuk, majd félrerakjuk pihenni, legalább 10 percre! Ez nagyon fontos, mert sokkal jobban hangzik majd amikor a vendégek megkérdezik, hogy mitől ilyen finom a jegesmedvegolyónk és mi azt fogjuk tudni válaszolni, hogy azért, mert 10 percet pihentettük, ahogy azt a recept is előírja. Egyébként semmi értelme vagy haszna pihentetni, de ha valamelyik akadékoskodó vendégünk mégis felkérdezne, hogy miért volt szükség a pihentetésre, akkor válaszoljuk azt, hogy levegőn dehidratáltuk a tojást, hogy a darálthúsos bundából kisülő fűszeres nedveket magába tudja fogadni sütéskor. Ez elegendő magyarázatot adhat a legfelkészültebb sznob ételkritikusnak is, és sokkal hozzáértőbbnek tűnhetünk tőle, az ételünkről pedig üvölteni fog, hogy “gourmet”.
2. Amíg a tojásaink pihennek, nekiláthatunk a zsemlék áztatásának. Győződjünk meg róla, hogy a zsemléink rászolgálnak a “vizes zsemle” elnevezésre és sehol sem maradtak kemények, szilárdak. Eztán nyomkodjuk ki őket és helyezzük egy tálba ahol összekeverjük majd a többi összetevővel. Kiemelt figyelemmel járjunk el nyomkodás közben, mert a nyomás mértéke nem haladhatja meg a másfél millió Pascal-t, amennyiben a markunkban kialakult nyomás értéke meghaladja a a 1 500 000 PA-t, kezdjük újra. Nyomás meghatározásra megfelelő átváltással használhatunk akár BAR, vagy egyéb newton méter alapú nyomás egységeket is, ez nincs kőbe vésve.
3. A darálthúst helyezzük a tálba a zsemlékre, és mivel már régen nem dolgoztunk tojással, üssünk rá egyet. Azért használunk csupán egy tojást és három zsemlét, mert rekord infláció van, illetve azért is, mert azt szeretnénk, hogy a masszánk sütés után is lágy legyen, átmenet a töltelék és a fasírt között. Ha kevesebb zsemlét és több tojást használnánk, akkor olyan masszív állagúra sülne, hogy még négy sör után sem mernénk belekötni.
4. Fűszerekkel bombázzuk meg és dagasztó mozdulatokkal karonként 5 ujjal keverjük homogén masszává.
5. Ha a tojásaink pihentek és a masszánk is elkészült, akkor vegyünk fel buszjegyre apró-kéregető kéztartást és tegyük bele a masszát, majd a tojást, és végül a tetejére újabb massza réteget, ezáltal a tojást gondosan körbezárva a keverékünkkel. Varázsgömbből jövendőmondó kézmozdulatokkal bizonyosodjunk meg róla, hogy a pépünk és a Stockholm szindrómás tojásunk között nem szorult be a levegő és készítsünk hógolyónyi szimmetrikus gömböket.
6. Golyóinkat jól dörgöljük be panírmorzsával, és helyezzük egy tepsibe. Vessünk rá egy gondos pillantást és máris értelmet fog nyerni a jegesmedvegolyó kifejezés, melyről nevét kapta az étel.
7. Sütőnkkel egyidejűleg kapcsoljunk be VHS kazettán vagy kalóz DVD-n egy 1978-as Dallas televízió szappanopera epizódot reklámszünetek nélkül, és amikor a stáblistához értünk, az iskolaváró jegesmedvegolyóink készen is vannak. Akiknek nincs meg a Dallas 1978-as évada VHS-en, azok süssék 220-200 Celsius fokon vagy 473-493 Kelvin fokon 45-50 percig. Sajnos nincs állítható sütőm, csak gázpalackos, mert a vértesboglári villanyszerelőm elfelejtett áramerősséget emeltetni a házamban és 16 amperen ketyegünk mint ükapáink, de szerintem ezek a sütési körülmények állják a helyüket. Bármilyen körettel remekül párosítható, gyors és finom étel. Imádja a zöldfűszereket, ez a recept csak prototípus, mindenki saját szájízére formálhatja! Ajánlom születésnapokra, halászhajó avatókra, és válóper tárgyalásokra egyaránt.
8. Kedves egészségetekre, soká’ éljen Csirkefiú a Remekbeszabott, a Monaco-tagadók globális vezére!
Iskolaváró Jegesmedvegolyó recepthez fűződő történet, jótanács
Az iskolaváró jegesmedvegolyó olyan nemzeti ételünk, melyet jellemzően augusztus végén készítünk, hiszen ilyenkor érik a szőlő, ami abszolút nem kell bele.
Az iskolaváró jegesmedvegolyó egész évben szabadon készíthető, ne várjunk vele augusztus végéig, a család egyik kedvence lesz, ha követitek a receptemet.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.