Inasz (inarsz)
Elkészítés módja
1. Ez egy jellegzetes zsidó étel, mely azt a szerepet tölti be, mint nálunk a kenyér mellé szeletelt szalonna.
2. A hájat kézmeleg vízben megmossuk, hogy a rajta lévő hártyát könnyen leszedhessük. Ezután konyhai papírtörlővel leszárogatjuk, egy vágódeszkára rakjuk. Egy késnek a lapjával, olyan mozdulatokkal, mint amikor a kenyeret vajazzuk, addig „kenegetjük” (szétmasszírozzuk), míg szinte krémes nem lesz. Ekkor minden kiló hájra 2 deka (kb. 1 csapott evőkanálnyi) sót és 5-6 gerezd zúzott fokhagymát szórunk, és továbbra is a kés lapjával dolgozva, alaposan belekeverjük a hájba.
3. Egy kisebb, közepesen mély tányért folpackkal kibélelünk, és a masszát kb. másfél ujjnyi vastagon belesimítjuk. A folpackot a tetejére hajtjuk, és mélyhűtőbe tesszük, hogy félig megdermedjen. Ekkor egy tálcára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Mindkét oldalára pirospaprikát szitálunk, majd zacskóba csomagoljuk, és lefagyasztjuk.
4. Forró, héjában sült krumplival tálaljuk, erre kell kenegetni (frissen vágott metélőhagymával megszórni, kiskanállal kikanalazni, de barna kenyérből készült pirítóssal is kitűnő. Italként kitűnő hozzá a forralt bor, a forró citromos tea, és gyakori kísérője a kóser szilvapálinka is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.