Húsvéti tojásos, sonkás pite (pie)
Elkészítés módja
1. A tésztához való lisztet egy tálba szórjuk, csipetnyit megsózzuk, a kis kockákra vágott hideg vajat/margarint hozzáadjuk, majd két tenyerünk közt morzsolgatva, a végefelé a vizet hozzáadva gyors mozdulatokkal (ne legyen ideje megmelegedni a kezünktől a zsiradéknak) tésztává gyúrjuk.
2. Meglisztezett gyúrólapon kerekre ellapítjuk, majd kibélelünk vele egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát (pie formát) úgy, hogy pereme is legyen. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.10 perc alatt elősütjük.
3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a töltelékét. A kecskesajtot egy tálba reszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított friss vagy az összemorzsolt szárított kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.
4. A főtt tojást szeletelővel vékony karikákra vágjuk és az elősütött tésztát körben szépen kirakjuk vele. A sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásra szórjuk, majd a sajtos masszával az egészet leöntjük, elsimítjuk. A koktélparadicsomokat beleszórjuk (ha nagyok, akkor félbevágjuk előtte), hogy mindenhová egyformán jusson belőle. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük.
5. Kb.15 percnyi pihentetés után, cikkekre vágva tálaljuk. Nem csak ebédre melegen, de vacsorára hidegen is kitűnő.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.