Húsgombócos, vargányás korhelyleves

Elkészítés módja
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A bográcsot közepesen erős tűz fölé tesszük, az olajat beleöntjük, majd a hagymát kevergetve üvegesre sütjük rajta. A tűzről leemeljük, a pirospaprikával meghintjük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a savanyú káposztát is beleforgatjuk. (Utóbbit, ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk, esetleg néhány vágással rövidebbre is aprítjuk.)
2. Kb. 3 liter vizet öntünk rá, a káposzta sósságától függően sózzuk (kezdésképpen 1 kiskanálnyi elegendő), és erős tűz fölött fölforraljuk. Ekkor lefedjük, a lángot mérsékeljük alatta, és kb. 35 perc alatt félpuhára főzzük.
3. Amíg a káposzta puhul, a darált húst megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük. A tojással és a főtt rizzsel összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, a káposztához adjuk. Az apróra vágott vagy szárított morzsolt tárkonnyal, kaporral meg borsikafűvel fűszerezzük, és a szárított gombát vagy a földarabolt frisset meg a babérlevelet is hozzáadjuk.
4. A tejfölt a tejszínnel, a citromlével és a liszttel simára keverjük, majd egy kevés forró levest belemerünk. A korhelylevest ezzel sűrítjük, a Piros Arannyal ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
Húsgombócos, vargányás korhelyleves recepthez fűződő történet, jótanács
A levesbe kerülő húsgombóc masszájába apróra vágott vörös- és fokhagymát, tárkonyt, kaprot, borsikafüvet és petrezselymet is tehetünk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.