Húsgombócos, vargányás korhelyleves

Húsgombócos, vargányás korhelyleves  recept
Hozzávalók
•  2 nagy vöröshagyma
•  6 evőkanál olaj
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  1 kg savanyú káposzta
• 
•  1-1 kis-kanálnyi tárkonylevél- kapor és borsikafű
•  4-6 dkg szárított vargányagomba vagy más erdei gomba
•  (idényben természetesen kb. 30 dkg friss erdei gomba)
•  2-3 babérlevél
•  2-2 dl tejföl és főzőtejszín
•  1 kisebb citrom leve
•  2 evőkanál finomliszt
•  1 csapott kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a húsgombóchoz:
•  50 dkg darált pulykacombfilé (lehet sertés- marha- vagy bárányhús is)
•  1 csapott kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 csapott kiskanál csapott pirospaprika
•  1 tojás
•  4 evőkanál főtt rizs

Elkészítés módja

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A bográcsot közepesen erős tűz fölé tesszük, az olajat beleöntjük, majd a hagymát kevergetve üvegesre sütjük rajta. A tűzről leemeljük, a pirospaprikával meghintjük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a savanyú káposztát is beleforgatjuk. (Utóbbit, ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk, esetleg néhány vágással rövidebbre is aprítjuk.)

2. Kb. 3 liter vizet öntünk rá, a káposzta sósságától függően sózzuk (kezdésképpen 1 kiskanálnyi elegendő), és erős tűz fölött fölforraljuk. Ekkor lefedjük, a lángot mérsékeljük alatta, és kb. 35 perc alatt félpuhára főzzük.

3. Amíg a káposzta puhul, a darált húst megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük. A tojással és a főtt rizzsel összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, a káposztához adjuk. Az apróra vágott vagy szárított morzsolt tárkonnyal, kaporral meg borsikafűvel fűszerezzük, és a szárított gombát vagy a földarabolt frisset meg a babérlevelet is hozzáadjuk.

4. A tejfölt a tejszínnel, a citromlével és a liszttel simára keverjük, majd egy kevés forró levest belemerünk. A korhelylevest ezzel sűrítjük, a Piros Arannyal ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.

Húsgombócos, vargányás korhelyleves recepthez fűződő történet, jótanács

A levesbe kerülő húsgombóc masszájába apróra vágott vörös- és fokhagymát, tárkonyt, kaprot, borsikafüvet és petrezselymet is tehetünk.

A leírásban szereplő Húsgombócos, vargányás korhelyleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, korhelyleves, húsgombóc leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.