Hollandi mártás
Elkészítés módja
1. A vajat kis lángon fölolvasztjuk, és ha áttetszővé válik —mint az olaj —, a tűzről lehúzzuk. A tojások sárgáját egy tálban a vízzel 1 percig keverjük. Utána vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő.
2. A tűzről levéve apránként, — éppen úgy, ahogy az olajat adjuk a tojássárgájához majonéz készítésekor —, hozzáadjuk a letisztult vajat — akkor igazán jó, ha egyforma hőmérsékletűek —, végül a citrom levével ízesítjük, a borssal fűszerezzük és megsózzuk. Csak frissen jó, ne melegítsük újra!
Hollandi mártás recepthez fűződő történet, jótanács
Az előbbiekben részletezett készítési módnál egyszerűbben is megfőzhetjük. Az összes hozzávalót egy lábasba rakjuk, és kis lángon, folytonosan keverve mártás sűrűségűre főzzük anélkül, hogy fölforrna.
Máltai mártás
Alapja a hollandi mártás, ami nem citrom —, hanem narancslével – ha lehet vérnarancs levével — készül, és ízesítésképpen a gyümölcs vékony csíkokra metélt, leforrázott héjából is kerül bele.
Ánizsos mártás
Alapja a hollandi mártás, amibe apróra vágott ánizslevelet vagy őrölt ánizsmagot keverünk, de jó bele az édeskömény zöld levele is, aminek íze és illata az ánizséra emlékeztet.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.