Göntéri csirke csuszatésztával

Göntéri csirke csuszatésztával recept
Hozzávalók
•  egy konyhakész tanyasi csirke (kb. 1.2 kg)
• 
•  1 közepes nagyságú vöröshagyma
•  10 dkg füstölt szalonna
•  1 evőkanál zsír agy 2 evőkanál olaj
•  2 kiskanál jóféle pirospaprika
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  25 dkg csiperkegomba (lehet erdei gomba például vargánya is)
•  1-1 húsos tévépaprika és paradicsom
•  (idényen kívül 2-3 evőkanálnyi eltett lecsó)
•  1 kis csokor petrezselyem
•  2 dl főzőtejszín vagy tejföl
•  (lehet fele-fele arányban is)
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
•  32-40 dkg házi csuszatészta

Elkészítés módja

1. A csirkét négybe vágjuk, azaz a hátára fektetjük, a mellénél szárnyasollóval elvágjuk, egy kicsit szétfeszítjük, majd egy kisebb bárddal a gerincénél is kettévágjuk. Az így kapott fél csirkéket úgy vágjuk félbe, hogy a szárny részhez egy kicsit több mell kerüljön. A húsdarabokat körös-körül besózzuk, és félrerakjuk, amíg a többi hozzávalóval előkészülünk.

2. A megtisztított hagymát finomra, a szalonnát apró (0,5 centis) kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsírt (olajat) kissé megforrósítjuk, majd a szalonnát beledobjuk, zsírját kisütjük. Amikor pörcösödni kezd, hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk. Ekkor a fele pirospaprikával meghintjük, és egy kevés (1,5 deci) vizet öntünk rá. Pár percig főzzük, s amint zsírjára sült, rárakjuk a besózott csirkedarabokat. Keverve, rázogatva addig pirítjuk, míg a hús körös-körül kifehéredik, majd annyi vizet öntünk rá — ez 5-6 deci —, amennyi a csirkét jó félig ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, kissé megsózzuk, a csípős paprikakrémmel tüzesítjük, majd kis rést hagyva lefödjük, és kb. 50 perc alatt vajpuhára pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.

3. A puha húsdarabokat a lábasból kiemeljük, letakarva melegen tartjuk. A másik kiskanálnyi pirospaprikát a visszamaradó levébe, pontosabban a tetejére gyűlő zsírba szórjuk. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és a kis kockákra vágott kicsumázott paprikával meg paradicsommal együtt a csirke paprikás főzőlevébe rakjuk, amikor az a rászórt pirospaprikát már beitta. (Ha lecsóval főzzük, azt kell földarabolva hozzáadni.) A finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, nagyjából 10 percig főzzük. A tejszínt (tejfölt) a liszttel simára keverjük, egy keveset a gomba forró főzőlevéből hozzáadunk, majd így öntjük a gombához. Éppen csak 3-4 percig főzzük, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánafűszerezzük.

4. Menet közben a csuszatésztát enyhén sózott, lobogva fővő vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Ezután a gombás paprikás mártással összekeverjük, egy tűzálló tálban szétterítjük, a csirkedarabokat rárakjuk. Ha időközben a csirke kihűlt volna, közepesen forró sütőben az egészet átforrósítjuk, de igyekezzünk mihamarabb tálalni, mert ha áll, a tészta a mártás javát magába szívja.

Göntéri csirke csuszatésztával recepthez fűződő történet, jótanács

A gombás mártást egy kevés fokhagymakrémmel, gulyáskrémmel vagy pörköltízesítővel még pikánsabbra ízesíthetjük.

A leírásban szereplő Göntéri csirke csuszatésztával recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.