Gesztenyés, gyümölcsös töltött pulykamell

Gesztenyés, gyümölcsös töltött pulykamell recept
Hozzávalók
•  50 dkg pulykamellfilé
• 
•  őrölt fehér bors
a töltelékhez:
•  30 dkg darált sertésdagadó
•  12.5 dkg darált főtt gesztenye (fagyasztva ekkora kiszerelésben kapható)
•  1 tojás
•  2-3 aszalt sárgabarack
•  2-3 magozott aszalt szilva
•  egy darabka cukrozott narancshéj
•  néhány szem mazsola vagy aszalt meggy
• 
•  őrölt fehér bors
•  jó 1 evőkanál szilvapálinka (konyak is lehet)
•  1-1 csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
a külsejéhez:
•  20 dkg vékony szelet főtt füstölt szalonna (sliced bacon)
a mártáshoz:
•  4 evőkanál feketeáfonya-lekvár
•  kb.1 dl zamatos vörösbor
•  2 dkg hideg vaj
a köretekhez:
•  30 dkg friss kelbimbó (lehet fagyasztott is)
• 
•  csipetnyi szódabikarbóna
•  5-5 evőkanál burgonyapüré pehely és finomliszt
• 
•  őrölt fekete bors
•  csipetnyi reszelt szerecsendió
•  1 kiskanálnyi apróra vágott petrezselyem
•  3 dkg vaj
•  2-3 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A pulykamellet úgy vágjuk félbe, hogy minél nagyobb szeletek legyenek belőle. Egyenként kb. félcenti vastagra, téglalap alakúra kiverjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Még jobb, ha úgynevezett EU sóval fűszerezzük, ami francia „találmány”, 1 kiló tengeri sót 1 deka őrölt fehér borssal összekeverünk, és ezzel ízesíthetünk szinte mindent. Így a só és a bors eloszlása egyenletesebb.

2. A töltelékhez a dagadót egy tálba rakjuk a darált főtt gesztenyével és a tojással együtt. Az aszalt barackot és szilvát hat részre, a narancshéjat hasonló nagyságú darabokra vágjuk, a mazsolával együtt mindet a gesztenyés húshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk (itt is használhatjuk az EU sót), a szilvapálinkával (lehet konyak is) ízesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük.

3. Egy nagyobb alufólialapot kiterítünk, és a szalonnaszeletek felét rárakjuk úgy, hogy azok kissé takarják egymást. Egy pulykaszeletet ráfektetünk. A gyümölcsös húsos töltelék felét egy vastagabb csíkban ráhalmozzuk, majd a fólia segítségével föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányban csavarjuk, hogy a hústekercs kellően szoros legyen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 20 percig sütjük. (Ha van húshőmérőnk, azzal ellenőrizzük a pecsenye elkészültét: a belsejének 71 ºC-osnak kell lennie.)

4. Közben előkészülünk a köretekkel. A kelbimbót megtisztítjuk, és enyhén sózott, szódabikarbónás vízben — utóbbi segít megőrizni a kelbimbó üde zöld színét — roppanósra főzzük. Leszűrjük. A burgonyalepénykékhez a burgonyapüré pelyhet és lisztet egy tálba szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt szerecsendióval, a petrezselyemmel fűszerezzük, majd annyi forrásban lévő vízzel keverjük el, hogy burgonyagombóc tészta keménységű legyen. 5 percre félretesszük.

5. A mártáshoz az áfonyalekvárt egy kisebb lábasba kanalazzuk, a bort ráöntjük. A sült pulykatekercset a fóliából kicsomagoljuk, egy serpenyőbe tesszük, és körös-körül szép pirosasra sütjük. A tepsiben maradó ízes levét a mártásalaphoz öntjük, és kevergetve addig forraljuk, míg mártás sűrűségű nem lesz, közben beledobjuk a hideg vajat is. A kelbimbót olvasztott vajon átforgatjuk. Egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, és a burgonyás masszából kis korongokat sütünk rajta.

6. Következhet a tálalás. A pulykatekercset jó ujjnyi vastag karikákra vágjuk, tányérra rakjuk. Az ízes áfonyamártással körbelocsoljuk. A vajas kelbimbót és a burgonyalepénykéket mellérakjuk.

Gesztenyés, gyümölcsös töltött pulykamell recepthez fűződő történet, jótanács

Még ünnepibb a fogás, ha néhány szelet gombát ( mi vargányagombával készítettük) is sütünk hozzá. A töltelékbe 2-3 szem durvára vágott dió is kerülhet.

A leírásban szereplő Gesztenyés, gyümölcsös töltött pulykamell recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.