Gazdag (húsos) májas hurka

Elkészítés módja
1. A májat, a húst és a szalonnát egy nagy edényben feltesszük főni; disznótor alkalmával az abalében főzzük meg. Amikor jó puha, a levéből kiemeljük, hűlni hagyjuk.
2. Visszamaradó főzőlevében a rizst puhára főzzük, de vigyázzunk, ne főjön szét, majd szedőlapáttal kiszedjük. Az is jó, ha leszűrjük, és az abalevet újra tűzre tesszük. A rizst langyosra hűtjük. Sózni még mindíg nem kell! Legfeljebb 1-2 babérlevelet dobjunk a rizshez, vagy fűszerzacskóba kötve rakjuk bele.
3. A hagymát megtisztítjuk, laskára (félkarikákra) vágjuk, és a fölolvasztott zsíron,— nem olajon! —, közepes lángon megfonnyasztjuk.
4. A puha húst, májat és szalonnát a hagymával együtt nagy lyukú darálóban ledaráljuk, majd a rizzsel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Érdemes megkóstolni, mert a rizs is, a máj is elég sok sót képes fölvenni.
5. A belet langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetve a hurkatöltőre húzzuk, és a rizses májas masszával nem túl feszesre töltjük, közben jó arasznyi távolságban mindíg tekerünk egyet rajta, így lesznek majd szálak belőle.
6. A hús és a rizs időközben újra felforralt levébe (abáló levébe) rakjuk, és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, kb. 20 percig főzzük. Közben a főzőlé tetejére feljövő hurkákat megszurkáljuk villával, nehogy a bennük lévő zsír szétnyomja őket. A kész hurkákat a főzőléből kivéve jéghideg vízben megmártjuk, majd egymás mellé téve hűlni hagyjuk.
7. Tálalás előtt a hurkákat jól kizsírozott (lehet a kolbász sütésénél visszamaradóban is) tepsiben megsütjük. Puha kenyérrel, mustárral és sok savanyúsággal tálaljuk.
Gazdag (húsos) májas hurka recepthez fűződő történet, jótanács
Kész disznótoros sütése
A sütnivaló hurkát és a kolbászt együtt készítjük el. A szálakat egy tepsibe rakjuk, villával pár helyen megszurkáljuk, nehogy sütés közben szétrepedjenek. Zsíradék nem kell alá, mert hamar elkezd kisülni belőlük a zsír. Langyos sütőben kezdjük sütni, azután a hőt fokozzuk, és a „disznóságokat” jó közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Közben néhányszor megforgatjuk, zsírjával pedig gyakorta meglocsoljuk, nehogy kiszáradjon. Savanyúság, puha kenyér és főtt burgonya kíséretében kínáljuk. Hűtőszekrényben 4-5 napig eláll, és le is fagyasztható.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.