Eperlekvár és eperszörp télire

Elkészítés módja
1. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd elnegyedeljük, és beszórjuk egy nagy fazékba. A tisztítva mért gyümölcshöz kilónként 60 deka kristálycukrot adunk, összeforgatjuk, kis rést hagyva lefedjük, és éjszakára magára hagyjuk.
2. A befőzéshez szánt üvegeket vízzel teletöltjük, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntöttünk köré, hogy ellepje az üvegeket, majd a tűzre tesszük. Köré dobáljuk a csavaros tetőket is. Addig forraljuk, míg az üvegekben is elkezdett forrni a víz. Ekkor a tűzről levesszük, és amikor már nem annyira forró, a vizet kiöntjük belőle, és az üvegeket egy tiszta asztalterítőre rakjuk üregükkel lefelé, hogy lecsöpöghessen. Mellérakjuk a tetejüket is.
3. Reggelre az eper jó sok levet enged, így aztán feltesszük a tűzre. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzzük 1 órán át – az első változatnál fél órán át főztük, de jobb, ha dupla ennyi ideig fő. Ekkor a levéből lemerünk pár üveg szörpre valót, ezeket azonnal le is dugaszolhatjuk. A többit merülőmixerrel összetörjük, és további 2 órán át főzzük – az első változatnál ezt is kb. 1 órán át főztük, de így nem lett elég sűrű, ezért jobb, ha legalább kétszer ennyi ideig fő.
4. A megtisztított üvegeket egy forró vízzel félig telt tepsibe rakjuk, és először csak a harmadukig, majd teljesen telemerjük a lekvárral. Mindegyikre rumba mártott celofánt teszünk, csavaros tetővel szorosan lezárjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül fejjel lefelé állítva paplanba bugyoláljuk.
Eperlekvár és eperszörp télire recepthez fűződő történet, jótanács
Eredetileg befőzőcukorral akartuk eltenni a lekvárt, hisz akkor nem kell sokáig főzni a gyümölcsöt, , de amikor elolvastuk az összetevőit, a cukron és a természetes kocsonyásító pektinen kívül tartósítószert is találtunk benne, így maradtunk nagyanyáink módszerénél, miszerint a lekvárhoz két dolog kell: a gyümölcs, és cukor.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.