Eperlekvár és eperszörp télire

Eperlekvár és eperszörp télire recept
Hozzávalók
•  10 kg eper (tisztítva mérve)
•  6 kg kristálycukor
az üvegek lezárásához:
•  rum

Elkészítés módja

1. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd elnegyedeljük, és beszórjuk egy nagy fazékba. A tisztítva mért gyümölcshöz kilónként 60 deka kristálycukrot adunk, összeforgatjuk, kis rést hagyva lefedjük, és éjszakára magára hagyjuk.

2. A befőzéshez szánt üvegeket vízzel teletöltjük, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntöttünk köré, hogy ellepje az üvegeket, majd a tűzre tesszük. Köré dobáljuk a csavaros tetőket is. Addig forraljuk, míg az üvegekben is elkezdett forrni a víz. Ekkor a tűzről levesszük, és amikor már nem annyira forró, a vizet kiöntjük belőle, és az üvegeket egy tiszta asztalterítőre rakjuk üregükkel lefelé, hogy lecsöpöghessen. Mellérakjuk a tetejüket is.

3. Reggelre az eper jó sok levet enged, így aztán feltesszük a tűzre. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzzük 1 órán át – az első változatnál fél órán át főztük, de jobb, ha dupla ennyi ideig fő. Ekkor a levéből lemerünk pár üveg szörpre valót, ezeket azonnal le is dugaszolhatjuk. A többit merülőmixerrel összetörjük, és további 2 órán át főzzük – az első változatnál ezt is kb. 1 órán át főztük, de így nem lett elég sűrű, ezért jobb, ha legalább kétszer ennyi ideig fő.

4. A megtisztított üvegeket egy forró vízzel félig telt tepsibe rakjuk, és először csak a harmadukig, majd teljesen telemerjük a lekvárral. Mindegyikre rumba mártott celofánt teszünk, csavaros tetővel szorosan lezárjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül fejjel lefelé állítva paplanba bugyoláljuk.

Eperlekvár és eperszörp télire recepthez fűződő történet, jótanács

Eredetileg befőzőcukorral akartuk eltenni a lekvárt, hisz akkor nem kell sokáig főzni a gyümölcsöt, , de amikor elolvastuk az összetevőit, a cukron és a természetes kocsonyásító pektinen kívül tartósítószert is találtunk benne, így maradtunk nagyanyáink módszerénél, miszerint a lekvárhoz két dolog kell: a gyümölcs, és cukor.

A leírásban szereplő Eperlekvár és eperszörp télire recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lekváros ételek, eperlekvár) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.