Cukrozott narancshéj
Elkészítés módja
1. A narancsokat mosószeres szivaccsal nagyon alaposan megmossuk, leöblítjük, szárazra töröljük. Ezután úgy hámozzuk meg, hogy a vastag fehér bundája is rajta maradjon, mert ez sem lesz keserű, ha az alábbiak szerint készítjük el.
2. A narancshéjat egy tálba rakjuk, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőségesen ellepi. Így áztatjuk egy napon át, közben többször lecseréljük rajta a vizet.
3. Másnap annyi friss vízben tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. Ha felforrt, keletkező szürkés habját leszedjük róla. Kis lángra állítjuk, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük, és egy tiszta lábasba átrakjuk. A cukrot és az 1,5 liternyi vizet hozzákeverjük. Felforraljuk, 8 percig főzzük, közben a habját többször leszedjük. Leszűrjük, a narancshéjat egy tálba rakjuk, hűlni hagyjuk.
4. Másnap a szirupot felforraljuk, és a megfőzött narancshéjat, beletesszük. Újra felforraljuk, és a szirupban hagyjuk kihűlni. Harmadnap ugyanígy fölforraljuk, hűlni hagyjuk.
5. Másnap megfelelően tiszta kisebb befőttes üvegekbe rakjuk, a szirupot rámerjük. Lezárjuk, és az üvegeket egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi az üvegek nyakáig ér, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, 20 percig főzzük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Másnap hűvös, sötét helyre tesszük. Önmagában is kitűnő, de nagyszerűen ízesíthetjük vele a teát, süteményeket, vagy éppen a gesztenyével töltött pulykamellet is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.