Chili con carne

Elkészítés módja
1. Az első változathoz a marhahúst durvára vágjuk vagy nagy lyukú tárcsán ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, az előbbit félkarikákra, az utóbbit vékony csíkokra vágjuk.
2. Az olajon a húst a hagymával együtt 4-5 percig pirítjuk, a paprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. Pár percnyi pirítás után a levessel fölöntjük, a csilikeverékkel vagy Piros Arannyal és az origanóval fűszerezzük, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát beledobjuk. Ha a leve forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, 10-15 percig pároljuk. Amikor kész, a lecsöpögtetett babbal és kukoricával gazdagítjuk, 4-5 percig főzzük, megsózzuk, utánafűszerezzük.
3. A II. változathoz a babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben 1 babérlevéllel meg egy kevés sóval kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük.
4. A marhahúst ledaráljuk, esetleg késsel nagyon apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. A csiliporral megszórjuk – ha friss csilipaprikából készül, akkor azt kimagozzuk, apróra vágjuk –, majd a húst hozzáadjuk.
Kevergetve 10-15 alatt megpirítjuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk (kb. fél kiskanálnyi kell), megborsozzuk, és 1 babérlevelet is adunk hozzá. A paradicsomokat, miután héjukat lehúztuk, kimagozzuk, apróra vágva az előzőekhez adjuk. A levest ráöntjük, a kakukkfűvel meg az origanóval fűszerezzük. Paradicsompürével, szójamártással és porcukorral ízesítjük. 4-5 percig főzzük, majd a leszűrt babot is belekeverjük, utánaízesítjük. A fogások marha helyett darált sertéshússal vagy pulykafelsőcomb-filével is ugyanígy megfőzhetők.Chili con carne recepthez fűződő történet, jótanács
Hogy milyen is az igazi a chili con carne (csilikonkárne)? – még a megrögzött csilihívők számára sem olyan egyértelmű. Van, akik szerint a bab igenis hozzátartozik az ételhez, és van, aki szerint ez az eretnekséggel egyenlő. A chili con carne kifejezés ugyanis paprikás húst jelent, azaz még utalás sem történik az étel babos jellegére. Amerikában több olyan csilifőző versenyt rendeznek, ahol kizáró ok a bab használata. Tehát azt a fajta csilit, mely hazánkban oly népszerű, nem igazán készítik Mexikóban.
Az első csilireceptet – egy indián legenda szerint – a spanyol Mary nővér jegyezte le 1618-ban. Ez az első írásos forrás az ételről, amely kimondottan a szegények eledele volt akkoriban, és nem tartalmazott babot. Mások szerint az első igazi – és a hívők szerint mindmáig leghíresebb – csilit Dave Chasen készítette 1936-tól, híres hollywoodi éttermében, ahol Roosevelttől Liz Taylorig sokan megfordultak itt e különleges fogás kedvéért.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.