Chili con carne

Chili con carne  recept
Hozzávalók
az I. változathoz:
•  60 dkg marhacomb
•  1 vöröshagyma
•  1 piros húsú kaliforniai paprika
•  3-4 evőkanál olaj
•  2 gerezd fokhagyma
•  2 dl marhahúsleves (leveskockából is jó)
•  1 kiskanál csilikeverék vagy 1 kiskanál csípős Piros Arany (kicsivel kevesebb Erős Pista is lehet)
•  1 mokkáskanál origano
•  2 kisebb paradicsom
•  1 csípős hegyes zöldpaprika
•  40 dkg konzerv vörösbab
•  20 dkg konzervkukorica
• 
a II. változathoz:
•  25 dkg fekete vagy vörös bab
•  2 babérlevél
• 
•  80 dkg sovány marhahús (comb vagy lapocka)
•  1 vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  4 mokkáskanál csilipor vagy 1-2 csilipaprika (lehet 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista is)
•  6 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  2 paradicsom
•  2.5 dl húsleves (marhahús- vagy erőleveskockából is készülhet) vagy fél kiskanál ételízesítő por
•  1 mokkáskanál kakukkfű
•  fél mokkáskanál origano
•  2-2 kiskanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) és szójamártás
•  1 kiskanál porcukor (ez el

Elkészítés módja

1. Az első változathoz a marhahúst durvára vágjuk vagy nagy lyukú tárcsán ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, az előbbit félkarikákra, az utóbbit vékony csíkokra vágjuk.

2. Az olajon a húst a hagymával együtt 4-5 percig pirítjuk, a paprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. Pár percnyi pirítás után a levessel fölöntjük, a csilikeverékkel vagy Piros Arannyal és az origanóval fűszerezzük, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát beledobjuk. Ha a leve forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, 10-15 percig pároljuk. Amikor kész, a lecsöpögtetett babbal és kukoricával gazdagítjuk, 4-5 percig főzzük, megsózzuk, utánafűszerezzük.

3. A II. változathoz a babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben 1 babérlevéllel meg egy kevés sóval kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük.

4. A marhahúst ledaráljuk, esetleg késsel nagyon apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. A csiliporral megszórjuk – ha friss csilipaprikából készül, akkor azt kimagozzuk, apróra vágjuk –, majd a húst hozzáadjuk.

Kevergetve 10-15 alatt megpirítjuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk (kb. fél kiskanálnyi kell), megborsozzuk, és 1 babérlevelet is adunk hozzá. A paradicsomokat, miután héjukat lehúztuk, kimagozzuk, apróra vágva az előzőekhez adjuk. A levest ráöntjük, a kakukkfűvel meg az origanóval fűszerezzük. Paradicsompürével, szójamártással és porcukorral ízesítjük. 4-5 percig főzzük, majd a leszűrt babot is belekeverjük, utánaízesítjük. A fogások marha helyett darált sertéshússal vagy pulykafelsőcomb-filével is ugyanígy megfőzhetők.

Chili con carne recepthez fűződő történet, jótanács

Hogy milyen is az igazi a chili con carne (csilikonkárne)? – még a megrögzött csilihívők számára sem olyan egyértelmű. Van, akik szerint a bab igenis hozzátartozik az ételhez, és van, aki szerint ez az eretnekséggel egyenlő. A chili con carne kifejezés ugyanis paprikás húst jelent, azaz még utalás sem történik az étel babos jellegére. Amerikában több olyan csilifőző versenyt rendeznek, ahol kizáró ok a bab használata. Tehát azt a fajta csilit, mely hazánkban oly népszerű, nem igazán készítik Mexikóban.
Az első csilireceptet – egy indián legenda szerint – a spanyol Mary nővér jegyezte le 1618-ban. Ez az első írásos forrás az ételről, amely kimondottan a szegények eledele volt akkoriban, és nem tartalmazott babot. Mások szerint az első igazi – és a hívők szerint mindmáig leghíresebb – csilit Dave Chasen készítette 1936-tól, híres hollywoodi éttermében, ahol Roosevelttől Liz Taylorig sokan megfordultak itt e különleges fogás kedvéért.

A leírásban szereplő Chili con carne recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.