Bukta

Bukta recept
Hozzávalók
•  3.5 dl tej
•  2.5 dkg élesztő
•  5 evőkanál kristálycukor
•  25 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet)
•  25 dkg rétesliszt
•  1 mokkáskanál só
•  1 tojás
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin (1 dl olaj is lehet)
a tetejére és a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a töltéshez:
•  20-25 dkg sűrű barackíz
a lekenéshez:
•  12 dkg vaj vagy sütőmargarin (1 dl olaj is lehet)

Elkészítés módja

1. A tejet meglangyosítjuk, felét egy pohárba átöntjük. Az élesztőt belemorzsoljuk és 1 kiskanál cukrot hozzáadva kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. Ezalatt a kétféle lisztet tálba tesszük, a maradék cukrot és a sót hozzáadjuk, majd a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel és a tojással dagasztani kezdjük. Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.

3. A massza eleinte kifejezetten ragacsos, de kb. 5 percnyi dagasztás után elválik az edény falától, noha továbbra is lágy marad. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük. Ezután 2-3 perc alatt finoman átgyúrjuk, majd újabb kb. 35 percen át kelesztjük.

4. A szokásosnál kicsit erősebben belisztezett gyúrólapra borítjuk, majd kb. 1 centi vastagságúra, téglalap alakúra, kb. 28x42 centisre ellapítjuk. Éles, lisztbe mártott késsel 7 centis négyzetekre szabjuk.

5. Mindegyik közepére 1-1 kiskanálnyi lekvárt púpozunk, azután föltekerjük. A lekenéshez való margarint fölolvasztjuk, egy kb. 25x35 centis tepsibe öntjük, amit ezzel egy kicsit ki is kenünk. A buktákat úgy rakjuk a tepsibe, hogy a benne lévő olvasztott margarinban megforgatjuk. Állítva, szorosan (így nem folyik szét oldalra a tészta, a bukta csak fölfelé nőhet) egymás mellé sorakoztatjuk.

6. Meleg helyen további kb. 15 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük.

Bukta recepthez fűződő történet, jótanács

Ebből a tésztából sok kedvencünk megsüthető, többek közt az aranygaluska, a kalács, a darázsfészek, a kakaós csiga, a farsangi fánk vagy a kelt diós és mákos kifli. A buktát lekvár helyett mazsolás túróval, gesztenyemasszával vagy néhány kocka csokoládéval is megtölthetjük.

A leírásban szereplő Bukta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bukta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.