Bélszínszeletek egzotikusan

Elkészítés módja
1. A bélszín előkészítése felhasználásától függetlenül pácolást igényel. Ehhez a hús tetején húzódó vékony fehér hártyát késsel lefejtjük. A pecsenyét mustár és őrölt fekete bors keverékével bedörzsöljük, majd egy akkora tálba tesszük, amekkorába pont belefér. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. (Ha túl nagy tálba tesszük, sokkal több olaj kell rá.) Hűtőszekrényben így érleljük 3-5 napon át, közben párszor megforgatjuk.
2. Az érlelt bélszínt lecsöpögtetjük, de pácoláshoz használt olaját is félretesszük, mert ez sütéskor a húsok kenegetéséhez tökéletes lesz. 12, egyenként kb. másfélujjnyi vastag szeletre vágjuk és tenyérrel egy kicsit ellapítjuk. 1-1 szelet szalonnát tekerünk az oldalukra, amit fogvájóval vagy spárgával rögzítünk. A szeleteket alul, felül vékonyan megkenjük mézzel, majd a szezámmagba nyomkodjuk. Sütésig félretesszük.
3. A datolyás mártáshoz a kimagozott aszalt datolyát apróra vágjuk, hogy a turmix könnyebben vigye, majd a narancslével turmixoljuk. Akit zavarnak az esetlegesen benne maradó darabok vagy a datolya héja, a mártást átszűrheti. Tálalás előtt kevergetve megforrósítjuk.
4. A hagyományos módon megfőzött krumplipürét jó habosra keverjük, a curryporral fűszerezzük. A fokhagymát megtisztítjuk, a csilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk, mindkettőt jó apróra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, majd zöldjével együtt apróra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a fölaprított újhagymát, fokhagymát és csilipaprikát kb. 1 perc alatt kevergetve megfuttatjuk rajta, majd a currys krumplipürébe keverjük.
5. A bélszín pácolásához használt olajból 2-3 evőkanálnyit egy serpenyőben megforrósítunk, majd a szezámos bélszínérméket oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük rajta. Ezután tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) kg. 6 percig sütjük. Akkor jó, ha szép félangolos lesz, azaz a közepe rózsaszínű, de nem véres.
6. Tálaláskor a sült bélszínérméket hármasával tányérra rakjuk, a megforrósított narancsos datolyamártással körülöntjük, és melléhalmozzuk a fűszeres krumplipürét is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.