Bélszín wellington módra

Bélszín wellington módra recept
Hozzávalók
•  80 dkg bélszín
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 kiskanál mustár
• 
•  1 csomag (50 dkg) fagyasztott leveles vajastészta
a nyújtáshoz:
•  egy kevés liszt
a pácoláshoz és a sütéshez:
•  olaj
a gombapéphez:
•  40 dkg csiperkegomba
•  1 közepes vöröshagyma
•  1 mokkáskanál só
•  fél mokkáskanál őrölt
•  fekete bors
•  2 evőkanál zsemlemorzsa
•  2 tojás
•  fél csokor petrezselyem
a tetejére:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. Bélszínt általában egészben lehet kapni. Miután ehhez az ételhez a vastag törzse kell, vágjunk le egyben 80 dekát. A leeső vékony, illetve vastag, úgynevezett fejrészt más ételhez, például tokányhoz, tatárbifsztekhez, carpaccióhoz használhatjuk el, de addig a húsokat le is fagyaszthatjuk.

2. Mielőtt feldaraboljuk, vékony hártyáját éles késsel lefejtjük. Ezután a húst egészben a borssal meg a mustárral jól bedörzsöljük, és egy akkora tálba tesszük, amekkorába éppen belefér, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva, hűtő-szekrényben érleljük 3-4 napig.

3. Sütéskor kissé lecsöpögtetjük, kb. 1 kiskanál sóval bedörzsöljük. Abból az olajból, amelyben pácoltuk, néhány evőkanálnyit serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk. A húst 7-8 perc alatt köröskörül megpirítjuk, azaz elősütjük rajta.

4. Ha a hús nagyon vastag, illetve azt szeretnénk, hogy a pecsenye később ne maradjon félangolos – azaz a közepén rózsaszínű, de nem nyers –, akkor közepesen forró sütőben még 10 percig sütjük.

5. Ha kész, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, majd folpackba csomagoljuk, és jól behűtjük. A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük. A gombapéphez a gombát és a hagymát megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk.

6. A hús pácolásához használt olajból 3-4 evőkanálnyit serpenyőbe töltünk, és a hagymát meg a gombát kevergetve addig pirítjuk benne, míg a leve el nem fő. Megsózzuk, megborsozzuk, a morzsát hozzáadjuk, rövid ideig tovább pirítjuk, majd a felvert tojásokat ráöntjük, és kocsonyásodásig sütjük. A tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

7. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán 1 centi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Széleiről késsel vagy derelyevágóval 0,5 centi széles csíkokat vágunk, ez kerül a tetejére díszítésképpen.

8. Az elősütött húst a gombapéppel körbetapasztjuk, majd a tészta közepére helyezzük. Felvert tojással jól meg- és körbekenjük, a tésztát ráhajtjuk.

9. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy az az oldala kerüljön alulra, ahol a hajtás van. Tojással bekenjük, a félretett tésztacsíkokkal díszítjük, majd tojással ezeket is megkenjük. Villával pár helyen megszurkáljuk, de vigyázzunk, nehogy a szúrás a húst is érje!

10. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Ha kész, 10-15 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Párolt vagy sült zöldségek illenek hozzá köretnek.

Bélszín wellington módra recepthez fűződő történet, jótanács

Az egészben sült bélszín- illetve hátszínételek legismertebbje a Wellington módozat, amit elegáns fogadásokra, menükre készítenek. Névadója Wellington Arthur herceg (1769–1852) angol hadvezér és államférfi.

Szokás hozzá pecsenyelevet is főzni, ami úgy készül, hogy a hús pácolásához vagy sütéséhez használt olajból 3 evőkanálnyit egy serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, 1 mokkáskanál paradicsompürét és 1 csapott kiskanál lisztet kissé megpirítunk benne, de dobhatunk bele néhány szelet vöröshagymát is. Kb. 2,5 deci vízzel fölöntjük, egy kevés ételízesítővel és őrölt köménnyel fűszerezzük, kevergetve 3 percig forraljuk, végül leszűrjük. Külön kínáljuk a pecsenye mellé. – Pecsenyelé helyett barnamártással is kínálhatjuk. – Bélszín helyett hátszínből is süthetjük, de miután ez vastagabb, sütőben kb. 15 perc elősütést is igényel.

A leírásban szereplő Bélszín wellington módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (wellington bélszín, bélszín) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.