Békebeli almás pite

Elkészítés módja
1. A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Én a dagasztógéppel begyúrom, mert azzal a legkényelmesebb, négyzetesre formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
2. Az almákat meghámozom, nagy lyukú reszelőn körbe lereszelem, mivel nem csumázom ki teljesen felesleges plusz munka. Kimérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
3. A tésztát kiveszem a hűtőből és kettévágom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először. Ezt az adagot én egy 30×40 cm-es, tepsiben sütöttem, amit kiliszteztem. Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben megszurkálom, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Rászórom a fahéjas cukrot.
4. Kinyújtom a felső lapot. Gyakorlott háziasszonyoknak ez már rutinból megy, akiknek nem, azok próbálják kimérni szalaggal és hajtsák kettőbe a tésztát, majd úgy terítsék be vele a tölteléket. Utána már gyerekjáték igazítani a széleit.
5. A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Ezek után előmelegített sütőbe tolom és 30 perc alatt aranybarnára sütöm.
6. Kihűtöm, majd négyzetekre vágom. Vaníliás porcukorral megszórom.
Békebeli almás pite recepthez fűződő történet, jótanács
Bizonyára szívesen emlékszik vissza rá mindenki, hogy Édesanyja, vagy Nagymamája almás pitéje mennyire isteni finom volt. Remélhetőleg bennetek több emlék van, mint bennem, mert én csak mákos pitére emlékszem. Mese almás néven is ismert, rendkívül omlós és finom tésztájú, fahéjas reszelt almával töltve.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.