Áfonyás-sajtkrémes szelet

Áfonyás-sajtkrémes szelet recept
Hozzávalók
A tésztához (20x30 cm-es tepsiben):
•  20 dkg liszt
•  10 dkg vaj (vagy zsír)
•  5 dkg porcukor
•  1 db tojás
•  1 tk sütőpor
•  csipet só
A töltelékhez:
•  40 dkg mascarpone (vagy túró / ricotta)
•  20 dkg porcukor
•  2 cs vaníliás cukor
•  2 ek kukoricakeményítő (púpozott)
•  3 db tojás
•  egy citrom leve és reszelt héja
•  30 dkg áfonya
•  5 dkg darált dió

Elkészítés módja

1. A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (én házi sertészsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta).

2. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük rá és tenyérrel kissé lapítsuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe).

3. Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön. Készítsük el a tölteléket.

4. Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és robotgéppel keverjük jó habosra.

5. Ezután adjuk hozzá a mascarponét (vagy túrót, ricottát), a citrom levét, annak reszelt héját és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.

6. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez.

7. Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta nedvesség.

8. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.

9. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet, hogy a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem).

10. A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és szépen feltudjuk majd szeletelni.

Áfonyás-sajtkrémes szelet recepthez fűződő történet, jótanács

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
A tésztája nagyon finom és omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió és az áfonya.

A leírásban szereplő Áfonyás-sajtkrémes szelet recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (krémes) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.