Áfonyás-sajtkrémes szelet

Elkészítés módja
1. A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (én házi sertészsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta).
2. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük rá és tenyérrel kissé lapítsuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe).
3. Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön. Készítsük el a tölteléket.
4. Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és robotgéppel keverjük jó habosra.
5. Ezután adjuk hozzá a mascarponét (vagy túrót, ricottát), a citrom levét, annak reszelt héját és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.
6. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez.
7. Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta nedvesség.
8. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.
9. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet, hogy a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem).
10. A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és szépen feltudjuk majd szeletelni.
Áfonyás-sajtkrémes szelet recepthez fűződő történet, jótanács
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
A tésztája nagyon finom és omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió és az áfonya.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.