Öntetek, mártások
Elkészítés módja
1. A mustáros öntethez a petrezselymet finomra vágjuk. Egy nagyobb pohárba öntjük az ecetet, s kiskanállal kevergetve feloldjuk benne a sót és a mézet, majd a mustárral teljesen simára keverjük. Megborsozzuk, a petrezselymet beleszórjuk, cseppenként az olajat is hozzáadjuk.
2. Az olívás öntethez a sajtot apróra reszeljük. Az olívabogyót a fokhagymával merülőmixerrel fölaprítjuk, a sajtot meg az olívaolajat is hozzákeverjük. (Készülhet úgy is, hogy nem olívaolajba, hanem majonézbe keverjük a hozzávalókat.) Azonnal tálaljuk, különben a sajt magába szívja az olajat, és összeáll az egész.
3. Az oroszos öntethez a céklát, a főtt tojást, az uborkát és a marinált paprikát apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a joghurtba keverjük, a mustárral és a citromlével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, végül a Cayenne borssal fűszerezzük.
4. A rokfortos öntethez az ételízesítőt 1 deci vízbe szórjuk, 2 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a sajtot finomra reszeljük. Mindezeket összekeverjük a majonézzel. A zúzott fokhagymával meg a mustárral ízesítjük, a fehérborral hígítjuk, végül a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük
5. A vinaigrette mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, ahogyan az uborkát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a tárkonylevelet meg a kapribogyót is. A porcukrot a sóval együtt föloldjuk az ecet és a citromlé keverékében. Az olajat beledolgozzuk, megborsozzuk, a fölaprított hozzávalókat beleforgatjuk. 2-3 órán át érleljük, így lesz igazi az íze. Kalóriaszegényebb, ha az olaj felét vízzel helyettesítjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.