Öntetek, mártások

Öntetek, mártások recept
Hozzávalók
a mustáros öntethez:
•  fél csokor petrezselyem
•  1-1 kiskanál 10%-os ételecet és méz
•  1 mokkáskanál só
•  3 kiskanál mustár
•  csipetnyi őrölt fekete bors
•  4 kiskanál olaj (olíva is jó)
az olívás öntethez:
•  6 dkg parmezán sajt
•  10 dkg mag nélküli fekete olívabogyó
•  2 gerezd fokhagyma
•  7 evőkanál finom olívaolaj
az oroszos öntethez:
•  2 evőkanál főtt cékla (céklasaláta is jó)
•  1 főtt tojás
•  2 csemegeuborka
•  1 evőkanál marinált paprika
•  1 kis vöröshagyma fele
•  2 dl natúr joghurt
•  fél evőkanál mustár
•  fél citrom leve
•  csipetnyi só
•  csipetnyi őrölt fekete bors
•  csipetnyi Cayenne bors
a rokfortos öntethez:
•  1 kiskanál ételízesítő por
•  5 dkg rokfort vagy márványsajt
•  8 evőkanál majonéz
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 evőkanál mustár
•  1 evőkanál fehérbor
•  csipetnyi őrölt fekete bors
•  csipetnyi reszelt szerecsendió
a vinaigrette-mártáshoz:
•  1 apró vöröshagyma
•  1 csemegeuborka
•  fél csokor petrezselyem
•  fél csokor metélőhagyma
•  néhány tárkonylevél

Elkészítés módja

1. A mustáros öntethez a petrezselymet finomra vágjuk. Egy nagyobb pohárba öntjük az ecetet, s kiskanállal kevergetve feloldjuk benne a sót és a mézet, majd a mustárral teljesen simára keverjük. Megborsozzuk, a petrezselymet beleszórjuk, cseppenként az olajat is hozzáadjuk.

2. Az olívás öntethez a sajtot apróra reszeljük. Az olívabogyót a fokhagymával merülőmixerrel fölaprítjuk, a sajtot meg az olívaolajat is hozzákeverjük. (Készülhet úgy is, hogy nem olívaolajba, hanem majonézbe keverjük a hozzávalókat.) Azonnal tálaljuk, különben a sajt magába szívja az olajat, és összeáll az egész.

3. Az oroszos öntethez a céklát, a főtt tojást, az uborkát és a marinált paprikát apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk. Mindezeket a joghurtba keverjük, a mustárral és a citromlével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, végül a Cayenne borssal fűszerezzük.

4. A rokfortos öntethez az ételízesítőt 1 deci vízbe szórjuk, 2 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a sajtot finomra reszeljük. Mindezeket összekeverjük a majonézzel. A zúzott fokhagymával meg a mustárral ízesítjük, a fehérborral hígítjuk, végül a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük

5. A vinaigrette mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, ahogyan az uborkát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a tárkonylevelet meg a kapribogyót is. A porcukrot a sóval együtt föloldjuk az ecet és a citromlé keverékében. Az olajat beledolgozzuk, megborsozzuk, a fölaprított hozzávalókat beleforgatjuk. 2-3 órán át érleljük, így lesz igazi az íze. Kalóriaszegényebb, ha az olaj felét vízzel helyettesítjük.

A leírásban szereplő Öntetek, mártások recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.