Majonéz – majonézmártás

Majonéz – majonézmártás  recept
Hozzávalók
a majonézhez:
•  3-4 kiskanál 5%-os tárkonyos ételecet vagy vagy 6%-os fehérborecet (citromlé is lehet)
•  1 kiskanál só
•  1 kiskanál mustár
•  késhegynyi őrölt fehér bors
•  2 tojássárgája
•  3.5-4 dl olaj

Elkészítés módja

1. A majonéz a legszélesebb körben használt mártás a világon, melynek eredetére kétféle elképzelés is van. Lehet, hogy a tojássárgája régi francia elnevezéséből, a majen-ből alakult ki, de legalább ugyanennyien hiszik biztosan, hogy Richelieu bíboros szakácsa találta fel. Készítéséhez az ecetet egy tálba öntjük, és a sóval meg a mustárral addig keverjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik benne.

2. Ekkor a tojássárgáját hozzáadjuk, és habverővel élénken kevergetve cseppenként az olajat beleöntjük. (Nem mozdul el a tál, ha konyharuhára állítjuk.) Akkor jó, ha sima, kocsonyás lesz. Végül csipetnyit megborsozzuk és már készen is van.

3. Ha a majonézünk kicsapódna, egy másik tálban egy kevés ecetet és mustárt simára keverünk, 1 tojássárgáját hozzáadunk és 0,5 deci olajat kevergetve belecsöpögtetünk. Ezután továbbra is kevergetve, apránként a kicsapódott majonézt is beledolgozzuk, így teljesen jónak kell lennie.

4. A majonéz különféle mártások, összetett saláták alapanyaga. Csak hígítva, fűszerezve lesz belőle majonézmártás vagy tartármártás, amiket gyakran, de helytelenül ugyancsak majonéznek neveznek.

5. A majonézmártás úgy készül, hogy 4 decinyit egy tálba kimérünk belőle. 1 kiskanál citromlével ízesítünk, 1 mokkáskanál Cayenne borssal (lehet őrölt fehér- vagy fekete bors is) fűszerezzük, majd 1 deci főzőtejszínnel mártás sűrűségűre hígítjuk. Mindenféle salátához illik.

Majonéz – majonézmártás recepthez fűződő történet, jótanács

A majonéz készítéséhez a legjobb a hidegen sajtolt olaj, mert tápértéke magasabb, mint a melegen sajtolté. Nem javasolt azonban például az olíva- vagy mandulaolaj, mert jellegzetes zamatuk a majonéz ízét is befolyásolja, s így felhasználási körét csökkenti!

A leírásban szereplő Majonéz – majonézmártás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.