Karácsonyi mézes-mandulás kalács
Elkészítés módja
1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 kiskanál cukorral, majd a langyos tejben feloldjuk, és hagyjuk állni legalább 10 percig, ez alatt felfut. A margarint fölolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a maradék cukrot, a sót, a tojást és a tejes élesztőt hozzáadjuk, majd a tésztát jól bedagasztjuk, közben apránként a margarint is beledolgozzuk. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Közben a töltelékhez a mandulát vékony barna héjával együtt megőröljük. A tejszínt megforrósítjuk, a mézet és a mandulát hozzáadjuk, a tűzről lehúzzuk, a felvert tojást is beledolgozzuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a már nem forró töltelékhez adjuk, a mézeskalács fűszerkeverékkel együtt.
3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben 1 centi vastag hely maradjon, amit tojássárgájával lekenünk. A tésztát a szélesebb oldala felől szorosan föltekerjük, akár a bejglit.
4. A tekercset ezután egy éles késsel keresztben fölvágjuk és a két hosszúkás darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk 20-25 percig kelni. A barackízt meglangyosítjuk, a fonott kalácsot megkenjük vele. Előmelegített sütőben, közepesen forró sütőben 30-35 percig sütjük
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.