Kakaós csiga
Elkészítés módja
1. Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanálnyi liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.
2. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverünk 3 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, 3 dkg olvasztott, langyos vajat, vagy margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket és hólyagosra kidolgozzuk.
3. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (40 perc).
4. Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral. 8 dkg vajat, vagy margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót.
5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk és 1/2 cm vastag téglalapra kinyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal, vagy margarinnal (Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 12 db lesz belőle)).
6. Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk, oldalukat körbekenjük a maradék 3 dkg olvasztott vajjal, vagy margarinnal.
7. Ezután letakarjuk és meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.
8. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát, vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség!). Középső bordamagasságra állított rácson kb. 45-50 percig sütjük a tésztát. (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!).
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.