Görögös tésztarakottas

Görögös tésztarakottas recept
Hozzávalók
•  1 vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  2 evőkanál olívaolaj
•  4-5 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
•  25 dkg darált bárányhús (marhahús is lehet)
•  1 kisebb kb. 25 dekás padlizsán
•  40 dkg paradicsom (konzerv is lehet)
•  jó 1 kiskanálnyi készen kapható görög fűszerkeverék
•  2 evőkanálnyi friss vagy 1 kiskanál szárított origano vagy majoránna
•  1.25 dl vörösbor
•  30 dkg penne azaz tollhegytészta (Vita Pasta vagy Donna Pasta egyaránt lehet)
• 
•  4 dkg vaj
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
•  4-4.5 dl tej
•  6-8 dkg reszelt parmezán sajt
•  3 evőkanál zsemlemorzsa
a tál kikenéséhez:
•  2 dkg vaj

Elkészítés módja

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra metélt szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk.

2. Közben a padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, héjastól 1 centis kockákra vágjuk. A hagymás húsba forgatjuk, majd 3 percnyi párolás után a meghámozott, kimagozott, fölkockázott paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Lefödve, kis lángon 30-35 percig alatt megpároljuk.

3. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben a csomagoláson található információk szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A vajat, a lisztet, a tejet a maradék görög fűszerkeverékkel egy lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.

4. A tészta harmadát egy közepes nagyságú tűzálló tálba terítjük. Egy kevés tejes mártással meglocsoljuk, 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre egyharmadnyi tészta, tejes mártás, reszelt sajt, majd a maradék húsos keverék kerül. Végül az utolsó egyharmadnyi tésztát a tetejére rétegezzük, a maradék mártással bevonjuk. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetejére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük.

A leírásban szereplő Görögös tésztarakottas recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (rakott tészta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.