Gesztenyés minitorta

Elkészítés módja
1. A piskótaalaphoz válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből egy csipet sóval és két evőkanál cukorral verjünk kemény habot.
2. A sárgájához szintén adjunk két evőkanálnyi cukrot, majd azt is verjük habosra, egészen addig, amíg buborékos, világos sárga színű masszát nem kapunk. A két keveréket forgassuk össze, nem kell teljesen, elég„márványosra”.
3. Ezután szitáljuk rá a sütőporral összekevert lisztet és óvatos, forgató mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy a fehérjét ne törjük össze, készítsünk homogén piskótamasszát.
4. Öntsük kivajazott, kb. 25x30 cm-es tepsibe és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet. Tűpróbával ellenőrizzük a piskótát.
5. Ha elkészült, hűtsük ki, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk korongokat belőle (figyeljünk rá, hogy a lehető legkevesebb piskóta menjen kárba, használhatunk eltérő méretű szaggatókat is, a maradék egyébként tökéletesen felhasználható pl. puncsgolyó készítéséhez, vagy poharas desszertekhez.)
6. Amíg sül a piskótánk, mikróban melegítsük forróra a lekvárt, amennyiben nagyobb darabok lennének benne, passzírozzuk le és hagyjuk langyosra lehűlni.
7. Közben készítsük el a gesztenyekrémet. Ehhez gőz felett verjük fel a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral együtt. Ezután vegyük le a gőzről és adjuk hozzá az előzőleg villával összetört gesztenyemasszát és a rumot (természetesen az aroma is megfelelő), végül egyenletesen keverjük össze. Ezután verjük fel a tejszínhabot és a két masszát vegyítsük össze. Rakjuk habzsákba (lecsípett sarkú nejlonzacskóba).
8. A tésztakorongokat kenjük le a lekvárral és minden másodikra nyomjunk a gesztenyés krémből is. Mindegyik krémes korongot fedjünk be egy sima lekvárossal.
9. A csokoládémázhoz a fél deci tejszínt melegítsük forróra (ne forraljuk fel), vegyük le a tűzről és tördeljük bele az étcsokoládét. Addig kevergessük, amíg sűrű csokoládékrémet nem kapunk. Mindegyik tortácska tetejét kenjük le a csokoládémázzal és díszítsük tetszés szerint.
10. Tálalás előtt 2-3 órán át tartsuk a hűtőszekrényben.
Gesztenyés minitorta recepthez fűződő történet, jótanács
Én a piskótához mindig fele-fele arányban használok rizs és finomlisztet, mert azt tapasztaltam, hogy így még légiesebb lesz a tésztánk. Mutatós és nagyon finom minitortácskák ünnepi alkalomra, családi összejövetelekre. :)
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.