Forralt bor, fűszeres diófélékkel
Elkészítés módja
1. A klasszikus forralt bornak ez egy 21. századi változata. A bort egy lábasba öntjük.
2. Aromapárnácskát készítünk: tüll- vagy gézlapot kiterítünk, és ráhalmozzuk a kardamomot, szegfűszeget, csillagánizst, félbetört fahéjat, a klopfolóval megütögetett földarabolt citromfüvet, és reszelünk rá a jól megmosott narancs héjából is. A borba tesszük, a cikkekre vágott naranccsal, a cukorral, a gyömbérrel és a gyömbérsziruppal együtt. A gyömbér megbolondítja a bort: utóíze a gyömbérsörre fog emlékeztetni. 5-6 percig melegítjük, de nem forraljuk föl, mert akkor az alkohol elpárolog belőle. Forrón, a narancsgerezdeket bennehagyva tálaljuk. Az italhoz fűszeres dióféléket kínálunk kísérőképpen.
3. Utóbbi úgy készül, hogy a dióféléket egy serpenyőben szárazon, azaz mindenféle zsiradék nélkül megpirítjuk. Ahogy érezzük, hogy kezdenek fölszabadulni az illóolajak belőle, enyhén megsózzuk, egy kevés Cayenne borssal vagy csípős pirospaprikával, és csemege pirospaprikával fűszerezzük, kb. fél perc alatt jól összerázzuk, hogy a diófélék magukba „szívhassák” a fűszereket. A végén még egy rozmaringágat is dobunk bele.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.