Eperdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek

Eperdzsem  hagyományosan és cukorbetegeknek  recept
Hozzávalók
•  kb. 1.5 kg eper (tisztítva 1.25 kg)
•  50 dkg kristálycukor vagy ennek megfelelő folyékony édesítőszer
1 csomag (25 gramm) Quittin 2:1 (zselésítőszer befőzéshez)
•  1 citrom leve (ez el is maradhat)

Elkészítés módja

1. Több kisebb üveget alaposan fertőtlenítünk: forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, majd anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, tepsire rakjuk és kb. 120 ºC-os sütőbe tesszük kb. 15 percre. Az epret megtisztítjuk: egy nagy műanyagtálba szűrőbetétet teszünk, az epret belerakjuk. Annyi hideg vizet folyatunk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. Az epret ebben átmossuk, de nem áztatjuk sokáig, hanem a szűrő segítségével kiemeljük. Ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételjük, egész addig, míg a gyümölcs alatti víz már nem lesz homokos. Ekkor az epret lecsöpögtetjük, lecsumázzuk, azaz a szárát kivágjuk — azért nem előbb, mert itt a legpuhább a gyümölcs húsa, és mosás közben innen szívná meg magát vízzel — és egy lábasba rakjuk.

2. A cukrot rászórjuk, illetve ha folyékony édesítőszerrel dolgozunk, akkor annak a kupakján ki lehet mérni, hogy az adott mennyiségű cukor helyett mennyi édesítőszert kell használni, így ezt adjuk hozzá az eperhez, a zselésítővel egyetemben. Kevergetve 5 percig főzzük. Közben belefacsarhatjuk egy citromnak a levét is, ami nemcsak ízesíti a dzsemet, hanem zselésebb is lesz tőle, ráadásul az eper is pirosabb marad.

3. Azon forrón fertőtlenített, kis üvegekbe töltjük, csavaros tetővel szorosan lezárjuk, és 10-15 percre a feje tetejére állítjuk. Ezután megfordítjuk, hűlni hagyjuk, végül száraz, hűvös helyre rakjuk.

Eperdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek recepthez fűződő történet, jótanács

Az édesítővel készített eperdzsem nem lesz olyan piros, mint a hagyományos, cukros változat, de ez nem jelent hibát, ízében ugyanolyan finom.

A leírásban szereplő Eperdzsem hagyományosan és cukorbetegeknek recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (eperdzsem) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.