Ferdinánd tekercs
Elkészítés módja
1. Az élesztőt a cukrot egy kis tálba rakom és felöntöm 1 dl langyos tejjel, majd megvárom, amíg felfut.
2. A liszthez adom a sót, majd az élesztőt és a maradék tejben elkevert tojássárgákat. Az egészet jól kidagasztom kb. 10 percig. A végén hozzáadom az olvasztott margarint, és ezzel további 2 percig dagasztom.
3. Majd az egészet egy konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
4. Ez idő alatt a töltelékhez a margarint és a kétféle cukrot habosra keverem.
5. Egy kis lábosban elkezdem melegíteni a tejszínt a vaníliával (vagy a vaníliás cukorral) és a cukrot, elég ha langyos. A vaníliarudat félbevágom és kikaparom belőle a vanília szemeket, beleteszem a tejszínbe, a rudat meg kidobom.
6. A tepsit vastagon kikenem margarinnal, megszórom kristálycukorral.
7. A duplájára megkelt tésztát kétfelé veszem és külön-külön téglalap formájúra nyújtom (36*20cm). A tölteléket megfelezem, elkenem a tésztán, majd a téglalap hosszanti oldalán feltekerem és 12 db kb. 3 cm széles szeleteket vágok, a vágott felükkel a tepsibe egymás mellé helyezem. Nem szorosan, mert még kelni fognak. Ezt megismétlem a másik adag tésztával is. Letakarva hagyom, hogy még 30 percig keljen.
8. Most jön a nem szokványos része a sütésnek:
a.) 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem, és 20 percig sütöm b.) kiveszem és a tejszín felével mindegyik tekercset meglocsolom (gyorsan kell dolgozni), és 10 percig ismét sütöm c.) ismét kiveszem és a maradék cukros tejszínnel ismét meglocsolom, még kb. 8 percig sütöm, amíg szép aranybarnák nem lesznek9. Még melegen borítsuk ki, mert a karamellizálodott cukor miatt később nehézkes a kiszedése.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.