Bevert tojás hollandi módra

Elkészítés módja
1. Bevert tojást készítünk a fentiek szerint. A kenyérszeleteket – miután a héjukat levágtuk vagy belsejüket kiszúrtuk – megpirítjuk.
2. A tojások sárgáját és a vizet egy kis lábasba (gyorsforralóba) töltjük, kissé megsózzuk, vízgőzre állítva, kis lángon, habverővel krémesre felverjük. A vajat meglangyosítjuk, majd kanalanként a tojásos masszához keverjük. Egy kevés citromlével ízesítjük, és belekeverjük a tejszínt is. Bátrabbak készíthetik úgy is, hogy mindent beletesznek a kis lábasba, és kis lángon, kevergetve sűrűre főzik, de vigyázzunk, forrnia nem szabad!
3. Tálaláskor a pirított zsemleszeletekre egy-egy bevert tojást rakunk, a tetejüket kaviárral díszítjük. A hollandi mártással körülöntjük.
Bevert tojás hollandi módra recepthez fűződő történet, jótanács
A szakácsművészet több száz klasszikus receptet ismer bevert tojással. Például a Hadik módozatnál apró borjúhús pogácsára kerül a bevert tojás, amit tejszínes gombamártással öntünk le; a Kárpáthy módozatnál sült vajas kosárkába kapros-gombás rákragut töltünk, a bevert tojást rátesszük, a maradék ragut köré öntjük; a Rossini módozatnál kerekre kiszúrt és megpirított zsemleszeletekre sült libamájat teszünk, erre kerül a bevert tojás, amit vörösboros mártással leöntünk, és szarvasgombával díszítünk; sőt, az alábbi is egy ilyen klasszikus recept.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.