Ínycsiklandó ételek a sokoldalú nyári zöldségekből – hosszan eltelítenek

Ínycsiklandó ételek a sokoldalú nyári zöldségekből – hosszan eltelítenek
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

A nyári zöldségek mind sokoldalúan felhasználhatók.

Akár levesbe, akár főételbe, akár csak köretként szeretnénk elkészíteni, a cukkini, a kukorica, a zöldbab, a zöldborsó vagy a friss paradicsom és paprika is kiváló alapanyagok.

Egyszerre könnyű és laktató ételek nyári zöldségekből

Chilis-babos kukoricaleves

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 1 tk. koriander
  • 35 dkg kukorica
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 tk. szárított chilikarika
  • 2 tk. ételízesítő
  • 43 dkg chilis bab

Elkészítés:

  1. A koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd átöntjük egy mozsárba és alaposan összetörjük. A kukoricát egy szűrőbe öntjük, majd hagyjuk lecsepegni. A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.
  2. Amikor a hagyma megfutott, hozzáadjuk a fokhagymát is. Összeforgatjuk, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, felöntjük körülbelül 5 dl vízzel, valamint a tejjel és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a koriandert, a chilikarikákat, az ételízesítőt, és így főzzük nagyjából 10 percig.
  3. A levesbe öntjük a chilis babot és a lecsepegtetett kukoricát. Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 2-3 percen keresztül. A levest friss korianderrel megszórva tálaljuk.
chilis babos kukoricaleves
Egy chilis babos kukoricaleves ideális főétel a nyár bármelyik napján (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Tojásos lecsó

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj
  • 3 fehér paprika
  • 5 paradicsom
  • 15 dkg cserkészkolbász
  • 8 tojás

Elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, az olajat pedig felmelegítjük. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és leszárítjuk, majd a paprikát vékonyan felcsíkozzuk, a paradicsomot pedig kockákra szeljük.
  2. Amikor az olaj már forró, beleszórjuk a hagymát és enyhén megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, beleszórjuk a paprikacsíkokat és addig sütjük, amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot is, felöntjük kevés vízzel és puhára pirítjuk.
  3. A kolbászt felszeleteljük, a zöldségekhez adjuk és a lecsót körülbelül 5 perc alatt összerottyantjuk. A tojásokat felütjük, ízlés szerint sózzuk és felverjük. A lecsós alapra öntjük és készre sütjük. Tetszés szerint friss kenyérrel tálaljuk.
tojásos lecsó
A tojásos lecsó nyári zöldségekből a legfinomabb, sokakban ráadásul gyerekkori emlékeket ébreszt (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Virslis cukkiniragu

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 cukkini
  • 1 üveg apró gomba
  • 2 pár virsli
  • 2 ek. zsír
  • 1 tk. őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. A hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot és a cukkinit megmossuk és lecsepegtetjük, majd mindet felaprítjuk. A gombát alaposan lecsepegtetjük, a virslit pedig vastagabb karikákra szeljük.
  2. A zsírt felmelegítjük és megfuttatjuk rajta a hagymát. Ezután beleszórjuk a fokhagymát, összeforgatjuk, néhány pillanatig pirítjuk és hozzáadjuk a paprikát, valamint a paradicsomot. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával és néhány percig főzzük.
  3. A zöldséges keverékhez adjuk a cukkinit, a gombát és a virslit is, az egészet összeforgatjuk, majd félpuhára főzzük. Amikor kész, tetszés szerint rizzsel, tarhonyával vagy bulgurral tálaljuk.
virslis cukkiniragu
A virslis cukkiniragut tetszés szerint rizzsel, tarhonyával vagy bulgurral tálaljuk (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Zsenge cukkinifőzelék

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 3 cukkini
  • 1 ek. aprított kapor
  • 2 tk. ételízesítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. almaecet

Elkészítés:

  1. A cukkinikat alaposan megmossuk, leszárítjuk, de nem hámozzuk meg. Mindegyiknek levágjuk a végét, majd a húsukat legyaluljuk. Megszórjuk az aprított kaporral, valamint az ételízesítővel, átkeverjük és néhány percig állni hagyjuk. Ezután enyhén kinyomkodjuk és egy lábasba tesszük.
  2. A cukkinit felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük és félig megfőzzük. Közben a tejfölben simára keverjük a lisztet, valamint keveset a cukkini főzőlevéből is. Folyamatos keverés mellett a cukkinihoz öntjük, majd néha átkeverve hagyjuk még pár percig főni.
  3. Ezután a főzelékhez adjuk az almaecetet, alaposan elkeverjük és levesszük a tűzről. Tetszés szerinti feltéttel tálaljuk.
cukkinifőzelék
A cukkini az egyik legnépszerűbb nyári zöldség, a zsenge termésből készült főzelék pedig egyszerre laktató és könnyű (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Könnyű nyári ételek egyszerűen – Ezeket az egész család szívesen eszi majd

A nyári hőségben olyan ételekre vágyunk, melyektől nem nehezedik el a gyomrunk, sokkal inkább felfrissítenek minket. Legyen szó könnyed krémlevesről, frissen kevert salátáról vagy éppen házi fagylaltról, a cikkünkben felsorolt receptekkel nem foghatunk mellé.

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.