Belföldi sofőr állás ételfutárként és más lehetőségek

Belföldi sofőr állás ételfutárként és más lehetőségek
Szerző: admin

Az utóbbi évek egyik slágerét az álláspiacon a különböző futár munkák jelentették. Ezek közül is kiemelkedtek az ételfutárok, akik létszáma jelentősen megemelkedett. Bár páran kényszerből kerültek erre a pályára, de úgy néz ki sokan találták meg számításaikat hosszútávon is.

Kényszerpálya egyszerűen

Az álláspiacon mindig találunk olyan pozíciókat, melyek hosszabb-rövidebb ideig nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez azonban sajnos nem mindig találkozik megfelelően széles kínálattal, így sokszor túljelentkezés és az álláskeresők túlfokozott versenye a végeredmény. Az már viszont annál ritkább, hogy egy többség számára kényszerpályaként választott szakmából nőjön ki egy széles körben népszerű munkakör de úgy tűnik, hogy a hazai munkaerőpiacon nincs lehetetlen.

A most már évekkel ezelőttre tehető koronavírus-járvány meglehetősen nagy kihívás elé állította az egész világot és itthon is olyan körülményekkel szembesült mindenki, melyekre addig nem igazán volt példa. A jelenség nem csak a társadalom szintjén okozott fennakadásokat, de a korlátozó intézkedések a vállalkozások többségét is hátrányosan érintették. Nem egyszer fordult elő az, hogy komplett cégek kényszerültek lehúzni a rolót, mert képtelenek voltak átvészelni a lezárásokat.

Ennek folyományaként jelentős mennyiségű álláskereső jelent meg a piacon, akik számára nem ártott valamilyen gyors megoldást találni a kiesett kereset pótlására. Mivel ilyenkor jellemzően mindenki a “legkisebb ellenállás felé” halad, olyan állások kerültek előtérbe, melyek belépési feltételei minimálisak, a munkába állás pedig rövid időn belül megoldható. Így történhetett meg az is, hogy a belföldi sofőr állás paletta hirtelen legnépszerűbb munkái a futár állások lettek.

Folyamatos működésben

Bár a COVID alatt számos szolgáltatás leállt és például a vendéglátóhelyek és közösségi terek is bezárni kényszerültek, a logisztikai folyamatok talán sosem pörögtek olyan szinten, mint ebben az időszakban. Az éttermek zöme átállt a ételkiszállításra, emellett pedig az élelmiszerboltok, üzletek és webshopok is az új körülményekhez alkalmazkodva, “távolról” oldották meg a vevők kiszolgálását. Ehhez persze szükség volt a megfelelő logisztikai infrastruktúrára, melybe a sofőrök is beletartoznak.

Így esett tehát az, hogy a belföldi sofőr állás kínálat hirtelen számos új opcióval bővült, ám a számos új álláskereső könnyedén és rövid időn belül képes volt betömni a keletkezett lyukakat. A futár állásokra sokan kényszermegoldásként tekintettek, hiszen valóban az is volt, ám idővel úgy tűnt, hogy a dolgozók jelentős százaléka találta meg a számításait ezen a területen. Így pedig a járvány elmúltával is elmondható az, hogy a belföldi sofőr állások közül a futárkodás népszerű is maradt.

Az éttermek és üzletek természetesen továbbra is foglalkoznak kiszállítással, mely országos hálózatot alkot, de csupán a fővárosra fókuszálva is elmondható az, hogy rengeteg futár mozog az utakon, lényegében folyamatosan. Ez egyben azt is valószínűsíti, hogy a szakmán belül elérhető bérek hazai viszonylatban kiemelkedőek, sokan pedig immár vállalkozóként, abszolút a saját szakállukra dolgoznak. Ilyenkor persze érdemes figyelni a technikai részletekre, hiszen vállalkozóként mi kezeljük hivatalos pénzügyeinket, de ha számolni kell, gyors segítséget nyújthatnak az online kalkulátorok akár a csed kiszámítása terén is.

Merre tovább az úton?

Hogy pontosan mit hoz a jövő, azt nehéz megmondani, hiszen az említett világjárvány is olyan körülményeket teremtett, melyre senki nem számított. A belföldi sofőr állás paletta ebből abszolút pozitívan jött ki és várhatóan ezen állások stabilitása a jövőben is megmarad majd. A logisztika, a csomag- és teherszállítás világa ugyanis minden bizonnyal ugyanolyan pörgős és sok lehetőséget kínáló terület lesz mint eddig. A belföldi sofőr állások persze nem csupán erre a szegmensre korlátozódnak.

Jelentős területnek tekinthető a személyszállítás is, hiszen például a taxisofőrök száma is jelentősen megnőtt az utóbbi években, a számukra biztosított körülmények pedig kiváló feltételeket teremtenek a munkavállalók számára. Ez esetben is lehetőség van akár vállalkozóként, akár valamelyik társaság alkalmazásában munkát végezni, illetve akár modernebb, alternatív megoldásokat is találunk a belföldi sofőr állások eme szegmensében. Itt azonban a belépési feltételek már összetettebbek, hiszen pályaalkalmassági vizsgálatra is szükség lehet.

Ahogy a fentiekből is látszik, a belföldi sofőr állás paletta az utóbbi években jelentősebb változásokon esett át, de a tendenciák mindenképpen pozitívak. Egy olyan terület pedig, amely egy relatív válsághelyzetből is képes ennyire erősen kikecmeregni várhatóan a jövőben sem néz majd szembe komolyabb problémákkal. Az álláshelyek tehát továbbra is nyitottak, elhivatott sofőrökre pedig határainkon belül is szükség van, így ha valaki gyors megoldást keres az álláspiacon, a megoldás adott.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.