Március-április, húsvét és a csibetorta

Március-április, húsvét és a csibetorta

Tavaszelő, kései húsvéttal
Bár a névadó Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március fogalmából, a Kos csillagképben uralkodó Böjtmás, vagy tavaszelő hava „duplán” kapcsolódik a legszebb évszakunkhoz. Elsején, Albin napján, a meteorológiai tavasz kezdetével pedig 21-én, Benedek névünnepén, a csillagászati napéjegyenlőséggel (amikor pontosan 12 órán át tart a nappal és az éjszaka, s amikor az óra előreigazítás is esedékes). Persze azt sem szabad zokon vennünk, ha az ébredés és a fakadó rügy „böjti szeles” hónapjában, különösen eleinte, még vissza-visszavicsorít a tél, hiszen pl. március 12-én, Gergely napja „ritka, ha jó, hideg szeles, sokszor van hó”. Viszont Sándor, József, Benedek, a három zsákos meleghozó, mindent jóvá tehet, hogy március 24-én kellemes legyen a Virágvasárnap! Amely a rákövetkező nagyhéttel-kiemelkedő nagypéntekkel (Jézus keresztre feszítésére való emlékezéssel) a reformátusok és az evangélikusok legnagyobb ünnepe. Közbe esik,-március 25-én a néphagyományokban gazdag Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Márciust, a holdtöltéhez igazodó változó ünnepünk: a húsvét vasárnap zárja, ami idén április 12-ére esik.

Hét tél, hét nyár
Áprilisban,-mint a közmondás is tartja,-„hét tél, hét nyár!” Más szóval ilyenkor még, az igazi tavasz kibontakozásának szeszélyes időszakában, minden előfordulhat. Erre utal az elsejei bolondjárás szokása, amely még derűsebbé teszi a nálunk divatos húsvéthétfői locsolkodást. Mindenesetre a Bika jegyében kiteljesedő Szent György havában, ha gyakori megszakításokkal, de tovább tart a tavaszi felmelegedés és sokszor néhány órán belül is dramatikusan változhat a hőmérséklet. Kisebb havazás éppen úgy előfordulhat, mint a heves zivatarokból keletkező jégeső. A régi megfigyelések szerint, ha csapadékos április, jobb lesz a termés. 12-én Gyula napja a magvetőket serkenti, 14-én, Tibor a kakukkok megszólaltatója. Április 23-a Szent Adalbert püspök, 24-e a hónap névadója, Szent György vértanú emléke, 25-én Szent Márk evangélista névnapja, egyházi ünnep. Ősrégi hiedelmek, hagyományok társultak még a századunk elején is az állatok kihajtását megkezdő György napjához, amitől fogva már,-s ez ma is érvényes-„kalapáccsal sem lehet a kitavaszodott legelők füvét visszaverni.”

Recept húsvétra: Csibés szendvicstorta
Hozzávalók: 350 ml tej, 50 g vaj, 250 g liszt, 250 g tönköly búzaliszt, 1 zacskó dr Oetker kovász (Dr Oetker Germ a neve), 1 ek cukor, 2 kk só („Dr. Oetker Germ” egy ideális száraz édes és fűszeres kovász. Tökéletesen szellős tésztát biztosít).
A lazac krémhez: 100 gr füstölt lazac, 1 főtt tojás, 60 gr savanyú uborka, 200 g Philadelphia sajt (vagy ricotta vagy egyéb kenősajt), 75 gr créme fraiche, 1 ek mustár, 1 ek méz, bors, kapor, só
A sonka krémhez: 1 db főtt tojás, 50 g sárga paprika, 200 g Philadelphia, 75 g créme fraiche, 100 gr speck, vagy gépsonka ledarálva, 50 gr Gouda
Retek krémhez:100 g retek, 1 csokor apróra vágott metélő hagyma, 400 g dupla tejszínes friss sajt (pl. Philadelphia®) 150 g créme fraiche, só, bors
A tojáscsibékhez: 6 keménytojás, 2-3 ek majonéz, mustár, paprika, 12 db szegfűszeg

A kovászos tészta elkészítése:
Keverjük össze a liszteket, szitáljuk mindkettőt egy keverőtálba, és vegyítsük jól össze az Oetker kovásszal. Adjuk hozzá a maradék hozzávalókat és gyúrjunk egy sima tésztát kézi turmixgéppel (vagy dagasszuk egy kenyérdagasztó gépben). Ezután fedjük le és tartsuk meleg helyen, amíg kétszer olyan magasra nem kel.
A megkelt tésztát tegyük egy enyhén lisztezett munkafelületre és gyúrjuk kerekre, majd helyezzük egy kikent kerek tortaformába (26 cm) és nyomkodjuk a tetejét egyenletesre. Fedjük le, és tartsuk meleg helyen körülbelül 20 percig. Sütés előtt szurkáljuk meg a tésztát többször villával, hogy levegős legyen. Ezután csúsztassuk rá a sütőrácsra és süssük ki az előmelegített sütő alsó felében 25-30 perc alatt. Közben készítsük el a tojáscsibéket.
Tojáscsibék
Vágjuk le a tojások felső harmadát. Óvatosan távolítsuk el a sárgáját, tegyük egy mély tálba. Reszeljük le, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük majonézzel és mustárral, meg egy kiskanál cukorral. Mikor elég krémesre kevertük a sárgáját, (adhatunk hozzá egy kevés vajat is) kanalazzuk bele egy 8 mm-es tortakrémnyomó zsákba, és töltsük meg a krémmel a tojásokat. Vágjunk ki a paprikából 6 kis háromszöget, ebből lesz a csibe csőre, a szegfűszegből meg a szemük. Végül a megtöltött tojásokra tegyük rá a tojás másik felét.
Állítsuk össze a szendvics tortánkat: Vágjunk 4 kerek lapot a tésztából, kenjük meg mindegyik tetejét az általunk kedvelt /vagy mindhárom kenővel (lazacos-sonkás-retkes) végül a tortánk tetejét és oldalát kenjük meg vékonyan a vajjal finomított Philadelphia sajtkrémmel. Helyezzük a tortánk tetejére a tojáscsibéket, díszítsük ki a tortánk oldalát metélőhagymaszárakkal!

 

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.