Név
Kristóffy Lajos
Felhasználói név
pollux
Weboldal
-
Regisztráció időpontja
2013. 02. 22. 16:50
Utoljára belépett
2017. 05. 07. 09:41
Mesterszakács
-
Feltöltött receptek
4 db
Feltöltött cikkek
1 db
Hozzászólások
12 db
Kedvenc recepjei
3 db
Lasagne bolognai módon
Recept megtekintése

Lasagne bolognai módon

közepes
0

1. A tésztához,( ha van dagasztó, vagy kenyérsütő) a tojásokat felütjük, hozzáöntjük a vizet és habverővel simára keverjük. A dagasztótálba öntjük és ..

Eisbein (pácolt-főtt csülök)
Recept megtekintése

Eisbein (pácolt-főtt csülök)

könnyű
4

1. Ez az étel csak pácolt első csülökből az igazi. 2. Oldjunk fel 120 gramm nitrites pácsót egy liter vízben. 3. Ha nem lepi el a húsokat akkor arán..

Gyalog pecsenye
Recept megtekintése

Gyalog pecsenye

közepes
5

1. A sertéslábakat a fokhagyma felével, sós vízben puhára főzzük. Ez kuktában kb. 50 perc. Ha a lábakat 3-5 napig 10 %-os nitrites páclében hagyjuk ér..

Tatárhús magyarosan
Recept megtekintése

Tatárhús magyarosan

közepes
6

1. A marhahúst vékony késsel lehártyázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. 2. Edénybe téve ráöntjük az olajat, összekeverjük és többszöri forgatás melle..

Tárkonyos csirkeragu leves
recept megtekintése

Tárkonyos csirkeragu leves

könnyű
1

1. A húst kockákra vágjuk, edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és lassú tűzön főzni kezdjük. 2. Időnként leszedjük a habját. 3. A zöldségeket me..

Csípős csirkés spagetti thai módra
recept megtekintése

Csípős csirkés spagetti thai módra

könnyű
2

1. A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát présen átnyomjuk, a gyömbért finomra..

Csili Mrs. Owens kedvére
recept megtekintése

Csili Mrs. Owens kedvére

könnyű
0

1. Egy lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a finomra aprított hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve 5-6 perc alatt megpirí..

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

Én is a második verziót kedvelem, de tej helyett csont-, vagy húslevessel öntöm fel.

Főzelék
4
Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta

Ezt az étel nagyon sokféleképpen készítik. Íme egy egyszerűbb kivilel Zilahy Ágnes 1892-ben kiadott szakácskönyvéből:
Töltött káposzta (Valódi kolozsvári módon)
Minden személyre számítsunk két tölteléket; minden egyes töltelékhez egy középnagyságú káposzta levelet; de nyáron sokkal jobb a töltött káposzta, ha kovászos káposztából készíthetjük. A káposzta leveleknek vágjuk le végig az ormóját és töltsük meg a következő töltelékkel: 6 személyre vegyünk fél kiló sovány marha-pecsenyét és fél kiló kövér sertés húst; ezeket deszkán vagdaljuk jól össze; tegyünk bele egy jó kávéskanál tört borsot, sót és 12 deka rizskását; mindezt gyúrjuk, vegyítsük jól össze, és akkor osszuk el a deszkán annyi csomócskába, ahány tölteléket akarunk készíteni. A káposzta leveleket balkezünk tenyerére fektessük, és a közepére tegyük a töltelékcsomót, akkor sodorjuk össze a káposzta levelet, és a két üres végét ujjunk hegyével tömjük befelé a húshoz. Így lehető szilárd és csinos tölteléket formálhatunk; ha a töltelékek mind készen vannak, egy gömbölyded cserépfazéknak, - mely ne legyen nagyobb 3 literesnél, - tegyünk az aljára egy jó nagy marék felvágott savanyu káposztát. A töltelékeket rakjuk szép sorban a fazékba, és felébe újra tegyünk annyi apró káposztát, hogy a töltelékeket elfedje; arra megint tegyünk egy negyed kiló sertésoldalast, negyed kiló marhahúsdagadót és egy pár darab liba vagy pulyka-aprólékot. Ezeket újra fedjük be apró káposztával, míg a fazék tele lesz, akkor öntsünk reá meleg vizet; a káposztalé azért nem ajánlható, mert igen savanyu. De a hol a nagyon savanyu káposztát szeretik, alkalmazhatják a levét is reá. Aztán csendes tűzön főzzük két óráig, minden negyedórában töltsük tele vízzel és rázzuk fel, a fazék fülénél fogva - egy konyharuhával megfogva a forró fazékot, - mert kanállal keverni nem szabad. Ebbe egy cseppnyi rántást sem szabad tenni. Ha jól megfőtt, készen van. Egy hétig is eláll hideg helyen tartva és minden melegítés után még jobb-jobb lesz; tálalni úgy kell, hogy az apró káposztát, a tálban alólra rakjuk, a töltelékeket pedig szépen koszorúba a tál széle felé, a húst meg felhalmozva a tál közepébe. A levébe kell tejfelt habarni; e habarást tálaláskor öntsük reá.

Egytál
2
Házi eperlekváros bukta

Házi eperlekváros bukta

Nagyon finom kelt recept. Kenyérsütő gépben is dagasztható. (én abban szoktam)
Túróval töltve táska is (papsapka) készíthető belőle. :-)

Pékáru, szendvics
6
Eisbein (pácolt-főtt csülök)

Eisbein (pácolt-főtt csülök)

Az alábbi linken található cégtől vettem "online" sonkaprést, egyben pácsót is:
http://www.mm-erd.hu/termek_m.htm
Egy feldolgozó hentes ismerős is hasznos lehet. :-)
A só összetétele, ha házilag keverik:
Nátrium-klorid 99.55 %
Nátrium-nitrit / E250/ 0,45 %+/- 0,05 %

Sertéshús
4
Tatu kifli

Tatu kifli

Jó és sokféleképpen felhasználható tészta.
Kevesebb tejjel, egy egész tojással hamburgerzsemle és egyéb formázott péksütemények készítéséhez alkalmas.
Kenyérsütő gépben is ragyogóan dagasztható. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Sós sütemény
5
Tatárhús magyarosan

Tatárhús magyarosan

T. Zsuzsa56
A fehérpecsenye, vagy a hátszín is megteszi.
Én csak ezekből készítem és fél kilóból öten igencsak jóllakunk.
Kétségtelenül nem a csirke far-hát kategória. :-)

Marhahús
6
Tatárhús magyarosan

Tatárhús magyarosan

Kiegészítésként a "Hidegkonyhai Szakácsművészet" (Targyik-Nagy) c. könyvből:
Tatárbifsztek:
Marhabélszín: 1000.-g fehérbors: 8.- g, konyhasó 30.- g, vöröshagyma 100.- g, mustár 50.- g. tojássárgája 10.- db.
A profi hidegkonyhát kedvelőknek ajánlom a fenti, 1983-ban megjelent tankönyvet.

Marhahús
6
Hentes tokány

Hentes tokány

Sertéstarja szeletekből /natúr módon elősütve/ hagyma nélkül, hentes szeletként ismeretes, azonos hozzávalókkal és elkészítési móddal.
Mindkét változata igen ízletes étel.
Az angolszalonna és gépsonka összetétellel sem rossz.

Sertéshús
4
Parajos-ricottás farfalle

Parajos-ricottás farfalle

Spenót helyett lehet más zöldségfélével is elkészíteni. / Pl 40 dkg hámozott paradicsom, 3-4 levél bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, só, olivaolaj összeturmixolva. / Már csak a tészta és a túró kell hozzá.

Tészta
3
Hamis bolognai

Hamis bolognai

Ügyes bolognese-lasadne húsmentes kombináció.
A majoranna használata biztosan egyedivé teszi.

Tészta
14
Bolognai spagetti

Bolognai spagetti


A recept nagyon jó.
Párma környékén annyiban különbözik az elkészítése, hogy a paradicsommal való felengedés után még 1-1,5 órán keresztül főzik.
Rokonaim zöld fűszerkéntcsak egy kevés oregánót használnak.
A szárzeller-lilahagyma-sárgarépa- olivaolaj- só felhasználásával készült pesto kedvencük a spagettin..
Nagyon finomra aprítják, szinte pürésítik /Én csak alapfűszernek használom. Fagyasztva bármikor kitűnő./
Az eredeti parmigiano reggiano szinte nélkülözhetetlen. /maga a csoda /

Tészta
2
A székelygulyás története
cikk megtekintése

A székelygulyás története

3317
0

- A székelygulyás nem csak népszerű és igazán jóízű, zamatos étel, hanem van egynémely nevezettessége is. Először is az, hogy valójában nem székely az..