Zöldségerőleves gombás derelyével

Elkészítés módja
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk, kivéve a vöröshagymát, mert azt elég csak alaposan megmosni, héjastól kerül majd a levesbe. A répát, a gyökeret, a kelkáposztát és a zellert földaraboljuk, majd húsdarálón ledaráljuk, vagy a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük, de az is jó, ha a gyorsvágógépben aprítjuk föl. Mindezeket a jól megmosott héjas vöröshagymával és a fölszeletelt fokhagymával együtt egy fazékba szórjuk. 2,5 liter hideg vízzel fölöntjük, a sűrített paradicsomot és a petrezselymet - ebből előtte annyit vágjunk finomra, amennyi a derelyébe kell - belerakjuk. Megsózzuk (kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival), a borssal fűszerezzük. Közepes lángon fölforraljuk, majd a lehető legkisebb lángra állítjuk, és így főzzük 1,5 órán át. Amikor kész, konyharuhán átszűrjük.
2. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétjéül szolgáló derelyét. Ehhez a lisztből a tojásokkal, csipetnyi sóval és 1-2 evőkanál hideg vízzel tésztát gyúrunk, cipóvá gömbölygetjük, és olajjal leheletvékonyan lekenve, letakarva félretesszük.
3. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, mindkettőt finomra (nagyon apróra) vágjuk. A maradék olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, kevergetve 1 perc alatt megfonnyasztjuk - ha hagymakrémet használunk, azt nem kell külön megpirítani. A gombát hozzáadjuk, 5-6 percig kevergetve pirítjuk. A vége felé megsózzuk, megborsozzuk, a zsemlemorzsát belekeverjük, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon jó vékonyra nyújtjuk. Egyik felükre a gombás masszából kiskanálnyi halmokat rakunk (praktikusan 15-öt, hogy 3 derelye jusson mindenkinek), majd a tészta másik felét ráhajtjuk, és a töltelék körül tenyerünk élével lenyomkodjuk. Éles késsel vagy derelyevágóval földaraboljuk. Enyhén sózott, forrásban lévő vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. Tálaláskor a levesben megforrósítjuk.
Köszönjük szépen. :)
Nagyon tetszik,biztos fincsi is-kipróbálom:)