Walpurgisz éji burgonyasaláta herringgel

Elkészítés módja
1. Kaparjuk le az újburgonyát a szokásos módon, majd főzzük puhára.
2. Várjuk meg, míg kihűl, majd vágjuk négyfelé.
3. Vágjuk fel vékony csíkokra a lazacot, vagy törjük össze villával a tonhalat.
4. Mossuk le hideg, folyó víz alatt és vágjuk fel kb. 1 cm-s csíkokra.
5. Karikázzuk fel az újhagymát és a céklát. (Ha előfőzött a cékla, sózzuk, borsozzuk és cukorral ízesítjük.) Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk fel tetszés szerint apró kockákra vagy vékony szeletekre.
6. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a csutkáját, vágjuk apró kockákra héjastul.
7. A friss kaprot is vágjuk fel, de hagyjunk meg néhányat a díszítéshez.
8. Tisztítsuk meg a kemény tojásokat, negyedeljük.
9. Készítsük el a citromos-köményes-borecetes dresszinget: mérjük ki az olívaolajat, öntsük hozzá a borecetet, citromlevet és adjuk hozzá a köménymagot.
10. Rendezzük el a tálon a zöldségeket (alma, burgonya, hagyma, cékla stb.), rendezzük el rajta ízlésesen a tojást, szórjuk meg bőven kaporral és locsoljuk meg a dresszinggel.
11. Ehető virágokkal beszórva tegyük asztalra és finom barna kenyérrel kínáljuk. (Díszíthetjük a negyed citromdarabokkal is, de el is hagyható.)
Walpurgisz éji burgonyasaláta herringgel recepthez fűződő történet, jótanács
A híres Walpurgis éjszakáján, azaz április 30-án ezt eszik vacsorára Skandináviában. A céklát turmixgépbe tehetjük, és mascarponével vagy egyéb krémsajttal dúsíthatjuk.
Az újkrumplit köménymagos vízben szoktam megfőzni, úgy még intenzívebb lesz az íze.
Klassz, ilyesmiről is beszélt a Malmö közeli barátnőm. Kipróbálom.
Inkább füstölt lazaccal. Szép és guszta a tálalás.