Vagdaltak hús nélkül
Elkészítés módja
1. A csicseriborsó-fasírthoz (falafelhez) a csicseriborsót átválogatjuk, megmossuk, majd négy-ötszörös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk néhány órára vagy akár egész éjszakára.
2. Másnap átmossuk, és enyhén sós vízben, lefödve 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, ha kihűlt, jól lecsöpögtetjük, azután ledaráljuk. A megtisztított vöröshagymát és petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk. A zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel, a korianderrel, a köménnyel és a borssal fűszerezzük. Az áztatott kifacsart zsemlével, a zsemlemorzsával a tojással összegyúrjuk. Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd nedves kézzel apró gombócokat szaggatunk belőle.
3. Bő, forró olajban 6-7 perc alatt megsütjük, majd nagyon alaposan lecsöpögtetjük. Hidegen, melegen egyaránt finom. Zöldségekkel és mártással pitakenyér töltésére szolgál.
4. A lencsefasírthoz a lencsét átválogatjuk, megmossuk, legalább 2 órán át hideg vízben áztatjuk. Ezután friss vízben, enyhén megsózva puhára főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva a finomra vágott petrezselymet is belekeverjük.
5. A lencse háromnegyedét turmixoljuk, a búzadarát hozzáadjuk, 10 percig pihentetjük, hogy a dara megdagadjon benne. Ezután a tojásokkal, a félretett lencsével és a hagymával összekeverjük, egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, morzsolt kakukkfűvel, pár csepp ecettel és a Piros Arannyal ízesítjük. Újabb kb. 20 percen át pihentetjük. Ugyanúgy sütjük, mint a lapcsánkát (görhönyt), azaz egy serpenyőben kb. ujjnyi forró olajat forrósítunk. A lencsés masszát evőkanállal beleszaggatjuk, egy kicsit ellapítgatjuk, hogy kb. féltenyérnyi korongok legyenek belőle. Oldalanként 3-4 percig sütjük.
6. Önmagában sült burgonyával és tükörtojással tálaljuk, de kínálhatjuk főzelékek – kivéve a lencsét – feltéteként is.
7. A zabpehelyfasírthoz a zabpelyhet egy lábasban, az olajon kevergetve megforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Közben 5 deci vizet fölforralunk, az ételízesítőt belekeverjük, a zabpehelyre öntjük, 1-2 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és szorosan lefödve duzzadni, hűlni hagyjuk. Akkor jó, ha az összes vizet magába szívta, és nem ragacsos. Ha még is kicsit vizes lenne, kinyomkodjuk.
8. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a tojásokkal meg a zabkorpával együtt a zabpehelyhez keverjük. A meghámozott, lereszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, az őrölt borssal, a pirospaprikával meg az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
9. Ha kell, utánasózunk, és 16 féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk belőle. A zsemlemorzsában egyenként megforgatjuk, majd egy serpenyőben, forró olajon, oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Önálló ételként burgonyapürével, vagy főzelékre feltétként egyaránt finom.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.