Vagdaltak hús nélkül

Vagdaltak hús nélkül recept
Hozzávalók
a csicseriborsó-fasírthoz (falafelhez):
•  30 dkg csicseriborsó
• 
•  1 nagy vöröshagyma
•  1 csokor petrezselyem
•  4 gerezd fokhagyma
•  2 mokkáskanál őrölt koriander
•  2 mokkáskanál őrölt köménymag
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  3 zsemle
•  3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
•  2 tojás
a sütéshez:
•  bő olaj
a lencsefasírthoz (vagdalthoz):
•  20 dkg lencse
• 
•  1 vöröshagyma
•  1-2 gerezd fokhagyma
•  2 evőkanál olaj
•  fél csokor petrezselyem
•  10 dkg búzadara
•  2 tojás
•  őrölt fekete bors
•  kakukkfű
•  pár csepp ecet
•  fél kiskanál csípős Piros Arany
a sütéshez:
•  olaj
a zabpehelyfasírthoz (vagdalthoz):
•  4 dl (kb.16 dkg) zabpehely
•  3 evőkanál olaj
•  1 kiskanál ételízesítő por
•  2 szikkadt rozsos zsemle vagy 2 szelet barna kenyér
•  2 tojás
•  1 púpozott evőkanál zabkorpa
•  1 közepes vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
•  fél csokor petrezselyem
•  4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
•  olaj

Elkészítés módja

1. A csicseriborsó-fasírthoz (falafelhez) a csicseriborsót átválogatjuk, megmossuk, majd négy-ötszörös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk néhány órára vagy akár egész éjszakára.

2. Másnap átmossuk, és enyhén sós vízben, lefödve 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, ha kihűlt, jól lecsöpögtetjük, azután ledaráljuk. A megtisztított vöröshagymát és petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk. A zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel, a korianderrel, a köménnyel és a borssal fűszerezzük. Az áztatott kifacsart zsemlével, a zsemlemorzsával a tojással összegyúrjuk. Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd nedves kézzel apró gombócokat szaggatunk belőle.

3. Bő, forró olajban 6-7 perc alatt megsütjük, majd nagyon alaposan lecsöpögtetjük. Hidegen, melegen egyaránt finom. Zöldségekkel és mártással pitakenyér töltésére szolgál.

4. A lencsefasírthoz a lencsét átválogatjuk, megmossuk, legalább 2 órán át hideg vízben áztatjuk. Ezután friss vízben, enyhén megsózva puhára főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva a finomra vágott petrezselymet is belekeverjük.

5. A lencse háromnegyedét turmixoljuk, a búzadarát hozzáadjuk, 10 percig pihentetjük, hogy a dara megdagadjon benne. Ezután a tojásokkal, a félretett lencsével és a hagymával összekeverjük, egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, morzsolt kakukkfűvel, pár csepp ecettel és a Piros Arannyal ízesítjük. Újabb kb. 20 percen át pihentetjük. Ugyanúgy sütjük, mint a lapcsánkát (görhönyt), azaz egy serpenyőben kb. ujjnyi forró olajat forrósítunk. A lencsés masszát evőkanállal beleszaggatjuk, egy kicsit ellapítgatjuk, hogy kb. féltenyérnyi korongok legyenek belőle. Oldalanként 3-4 percig sütjük.

6. Önmagában sült burgonyával és tükörtojással tálaljuk, de kínálhatjuk főzelékek – kivéve a lencsét – feltéteként is.

7. A zabpehelyfasírthoz a zabpelyhet egy lábasban, az olajon kevergetve megforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Közben 5 deci vizet fölforralunk, az ételízesítőt belekeverjük, a zabpehelyre öntjük, 1-2 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és szorosan lefödve duzzadni, hűlni hagyjuk. Akkor jó, ha az összes vizet magába szívta, és nem ragacsos. Ha még is kicsit vizes lenne, kinyomkodjuk.

8. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a tojásokkal meg a zabkorpával együtt a zabpehelyhez keverjük. A meghámozott, lereszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, az őrölt borssal, a pirospaprikával meg az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

9. Ha kell, utánasózunk, és 16 féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk belőle. A zsemlemorzsában egyenként megforgatjuk, majd egy serpenyőben, forró olajon, oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Önálló ételként burgonyapürével, vagy főzelékre feltétként egyaránt finom.

A leírásban szereplő Vagdaltak hús nélkül recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.