Tejszínes, kapros lazacleves
Elkészítés módja
1. A halcsontot egy kis fazékba rakjuk, 1,25 liter vizet öntünk rá, a fölszeletelt póréval és az egész borssal fűszerezzük, megsózzuk. Nagy lángon fölforraljuk, keskeny rést hagyva lefödjük, majd kis lángon 45 percig főzzük. Azután leszűrjük, sőt, a csontokról lefőtt halhúst bele is passzírozzuk, ahogy a halászlénél is szokás. 1 liter alaplé lesz belőle, ami akkor jó, ha intenzív az íze.
2. Ezért érdemes év közben a főzésnél megmaradt halcsontot, kagylóhéjat vagy rákpáncélt lefagyasztani, és ilyenkor az alaplébe főzni. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, az olvasztott vajon, kis lángon 6-7 perc alatt üvegesre pirítjuk, a liszttel megszórjuk.
3. Fél percnyi pirítás után – kicsit sem szabad megpirulnia – a halalaplével és a tejszínnel fölöntjük. Kevergetve felforraljuk, majd hozzáadjuk az 1,5 centis kockákra vágott bőr nélküli lazacot.
4. Az ételízesítőt és a borsot beleszórjuk, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Kis lángon 5 percig főzzük,
a borral pikánsra ízesítjük, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük. Fokhagymás pirítóssal kínáljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.