Távol-keleties csirkeszárnyak
Elkészítés módja
1. A gyömbéres, csilis csirkeszárnyakhoz a csirkeszárnyakat, ha maradt volna rajtuk szőr vagy toll, lekapargatjuk, majd hegyes végeiket is lecsapjuk. Leöblítjük, leszárogatjuk, egy tálba rakjuk.
2. A szójaszószt a gyömbérrel, a csiliporral vagy Erős Pistával, a zúzott fokhagymával meg a mézzel összekeverjük. Egy kevés sót is keverünk bele, a szárnyra öntjük, alaposan beledörzsöljük. Letakarva legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük; közben többször meg is forgatjuk.
3. Ezután az érlelt szárnyakat egy lábasba rakjuk, egy pohárnyi – 2,5 deci – vizet öntünk rá, és lefödve, kis lángon kb. 45 perc alatt vaj puhára pároljuk. Akkor jó, ha a végére a leve majd mind elfő, csak egy kevés sűrű mártás marad a szárnyakon.
4. Közben az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, a megforrósított olajon megsütjük. Ezután a puha csirkéhez öntjük, a borral meglocsoljuk, 1-2 percig pároljuk. Tálaláskor a tetejére durvára vágott zellerzöldet szórunk. Párolt rizzsel és vajon párolt zöldséggel tálaljuk.
5. Aki a mártásosabb húsokat kedveli, 1 evőkanál finomlisztet vagy étkezési keményítőt 1 pohárnyi vízzel keverjen simára, ezt öntse a hagymás, boros szárnyhoz. 2-3 percnyi főzés után leve kellemesen besűrűsödik. Ha kell utánaízesítjük, egy kevés vízzel vagy borral hígítjuk.
6. A mézes, mustáros csirkeszárnyakhoz a szárnyakat megtisztogatjuk, az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat, tolltokokat kihúzzuk belőle. Ezután megmossuk, lecsöpögtetjük.
7. A mustárt a mézzel, a curryporral, az apróra vágott petrezselyemmel és apróra vágott csilipaprikával vagy Erős Pistával összekeverjük, pár csepp citromlével és egy kevés sóval ízesítjük. A szárnyakat alaposan bedörzsöljük vele, letakarjuk, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen.
8. Másnap tepsibe rakjuk, alufóliával letakarjuk és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, és a pecsenyét további kb. 10 perc alatt kissé megpirítjuk. Rizibizi illik hozzá köretnek.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.