Százrétű rétes (Gibanica)
Elkészítés módja
1. Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben kell pihennie. A vajat és margarint kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáütjük a 2 tojássárgáját és hozzáadjuk a csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral, majd sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk. Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
2. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és zsemlemorzsával összeforgatjuk. A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük. A mákot ugyanígy, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
3. A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, majd a citrom reszelt héját is hozzáadjuk és belekeverjük a búzadarát is, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk. A mazsolát tejbe, vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
4. Elkezdjük a tészta összeállítását: a tepsit sütőpapírral kibéleljük, a hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk. Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit!
5. Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
6. Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen. Ezt is befedjük 2 darab réteslappal, a tetejét olajjal kenjük meg.
7. Ezután a túrós töltelék felét elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, majd erre is teszünk néhány csepp olajat.
8. A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt mazsolákkal meghintve. Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk, s mehet is a 180°C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.
9. Mikor szép piros a teteje (kb. a sütés 40. percében), a fél liter tejfölt kikeverjük egy tojással, kevés cukorral, majd a réteslap tetejére kenjük. Úgy fejezzük be a sütést, hogy rápiruljon.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.